Parket eist boete van datingsite RichMeetBeautiful

© RTBF

Het Brusselse parket eist een boete van 250.000 euro tegen het bedrijf dat achter de website ‘Rich meets Beautiful’ zit, een datingwebsite die studentes ronselde om te daten met rijken mannen, zogenaamde ‘sugardaddy’s’. Volgens het openbaar ministerie was er sprake van poging tot aanzetten van ontucht en prostitutie.

De CEO riskeert zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 40.000 euro, maar zijn advocaat vraagt de vrijspraak. “De website is gericht op relaties, niet op seks. Het achterliggende probleem zijn de studentes die zich prostitueren, maar dat gebeurt op andere datingsites ook, en die worden niet vervolgd.”

De reclamecampagne van de website ‘Rich meets Beautiful’ dook op in het straatbeeld van Brussel in september 2017. “De website richtte zich onder andere op universiteitsstudentes die een studielening moesten aflossen en via een ‘sugardaddy’ hun geldproblemen konden oplossen.

“Dat dit een poging is tot aanzetten tot prostitutie, is duidelijk”, zegt advocaat Laurent Kennes, die de belangen van de Franstalige universiteit ULB behartigt op het proces. “De website was zeer duidelijk. Dit ging niet om het aanknopen van langdurige relaties.”

Noors bedrijf

Het parket is dezelfde mening toegedaan en eist een celstraf van 6 maanden met uitstel en een boete van 40.000 euro tegen de CEO van het Noorse bedrijf achter de campagne, Sigurd Vidal. Tegen het bedrijf Digisec Media Limited eist het parket een boete van 250.000 euro. Beide beklaagden staat terecht voor poging tot het plegen van ontucht of prostitutie, reclame maken voor het vergemakkelijken van ontucht of prostitutie en schending van de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte.

“Mijn bedoeling was om een website te maken die mensen dichter bij elkaar bracht en gelukkig maakte”, reageerde de Noorse CEO na afloop. “We hebben dan ook om de vrijspraak gevraagd voor alle tenlasteleggingen”, zegt zijn advocaat Eric Cusas. “Het achterliggende probleem zijn de studentes die zich prostitueren”, aldus de raadsman. “Dat gebeurt naast het internet, maar soms ook op datingsites. Mijn cliënt heeft nooit die bedoeling gehad. De website maakte trouwens gebruik van algoritmes om bepaalde profielen te filteren.”

Het vonnis valt op 8 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?