© google | De plek van het ongeval in de Josaphatstraat

Parket eist tot 32 maanden cel voor familiale vechtpartij met zwaargewonden in Schaarbeek

© Belga
01/12/2023

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van 15 tot 32 maanden gevorderd tegen zeven leden van eenzelfde Syrische familie die het in april aan de stok hadden gekregen met andere familieleden. Bij die vechtpartij waren drie zwaargewonden gevallen, van wie er een zelfs een tijd in levensgevaar verkeerde.

Volgens het parket draaide de familieruzie om het huwelijk van een van de nichten, maar dat werd door de zeven verdachten tegengesproken. Die hielden ook voor dat zij zich enkel verdedigd hadden.

De vechtpartij vond in de nacht van 26 op 27 april plaats, rond 03.00 uur 's nachts in Schaarbeek. De confrontatie begon in de Josaphatstraat, maar verplaatste zich vervolgens naar de Louis Bertrandlaan. Toen de politie daar aankwam, trof ze vier gewonden aan, die door verschillende ziekenwagens naar het ziekenhuis werden gebracht. Een van hen, een man van middelbare leeftijd, verkeerde in levensgevaar, terwijl de drie anderen, zijn zonen, lichtere verwondingen hadden opgelopen.

Grotere bruidsschat

Volgens het parket werd al snel duidelijk dat het om een gevecht tussen familieleden ging. De aanleiding zou het huwelijk van een van de dochters van de zwaargewonde man geweest zijn. Die zou eerst beloofd zijn aan een neef, maar omdat een andere familie een grotere bruidsschat bood, zou het meisje aan die andere familie uitgehuwelijkt zijn. Daarop zou de afgewezen man samen met vijf neven en hun broer verhaal zijn gaan halen bij de vader van de bruid, gewapend met onder meer stokken en zagen.

Het parket eiste vrijdag gevangenisstraffen van 15 tot 32 maanden tegen de zeven mannen die het beschouwde als de aanvallers, maar hun advocaten vroegen de vrijspraak. Volgens de verdediging ging het om een financieel geschil en hadden de vader van de bruid en zijn zonen net de andere familieleden aangevallen, en hadden die zich enkel verdedigd.

De uitspraak valt over enkele weken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie