Parket eist zware celstraf tegen 'loverboy' na misbruik van kwetsbaar 25-jarig meisje

In Brussel is woensdag het proces van start gegaan tegen een zogenaamde ‘loverboy’ die een 25-jarig meisje in de prostitutie deed belanden. Het parket eist 5 jaar cel tegen de verdachte en zijn kompaan. Het slachtoffer moest zich op enkele weken tijd tientallen keren prostitueren, maar zag zelf geen cent van het geld dat werd betaald door haar klanten.

“Deze praktijken doen denken aan de problematiek met tienerpooiers,” sprak openbaar aanklager Stefaan Ghesquire van het parket van Halle-Vilvoorde bij aanvang van zijn vordering. “De dader start een romantische relatie met het slachtoffer, waarna er emotioneel en fysiek misbruik van haar wordt gemaakt. Het is de daders, net zoals in deze zaak, enkel om zuiver geldgewin te doen. De twee beklaagden hebben schaamteloos misbruik gemaakt van een kwetsbaar 25-jarige meisje, die nu geen vertrouwen meer kan hebben in een relatie. Dat is een zware consequentie waar de beklaagden niet bij stil hebben gestaan."

De zaak kwam eind april 2019 aan het licht toen de moeder van de vrouw uit Halle klacht indiende bij de politie. Ze had een vermoeden dat haar dochter werd misbruikt en had bewijs gevonden op het internet. Daar was een account aangemaakt op de erotische contactsite ‘redlights.be’ door een van de beklaagden. Hij zorgde voor het vervoer, zijn kompaan hield zich bezig met het klantenbestand.

Morele schadevergoeding

Volgens het openbaar ministerie werd het meisje vijf weken geprostitueerd en zou ze minstens dertig keren tegen betaling seks hebben gehad met mannen, die daarvoor 200 tot 250 euro betaalden. Volgens de advocaat van de ouders van het meisje ligt het werkelijke aantal meer dan dubbel zo hoog. De burgerlijke partij eist de 15.750 euro die de klanten zouden hebben betaald, samen met een morele schadevergoeding van 5.000 euro voor het slachtoffer en 500 euro voor beide ouders.

De twee beklaagden, die eerder al werden veroordeeld voor onder andere feiten van afpersing en diefstal, geven de feiten gedeeltelijk toe. “Ik heb spijt van wat ik heb gedaan,” klonk het bij een van hen. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan het meisje en haar familie.” De verdediging vroeg de rechtbank om het parket niet te volgen in haar vordering. “Een effectieve celstraf van 5 jaar is een zeer zware vordering,” pleitte meester Julie Crowet. “Er is zeer lang onderzoek gevoerd in dit dossier, dat startte in 2019. Ik verzoek de rechtbank dan ook om daarmee rekening te houden.”

Het vonnis valt op 7 september.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?