Parket eist zware celstraf voor diefstal van iPhone in Brussel-Noord

© PhotoNews
| Het station Brussel-Noord

Het Brusselse parket heeft strengen straffen gevorderd tegen twee Algerijnen die in mei 2020 een diefstal met geweld zouden hebben gepleegd op een VRT-medewerker. Het slachtoffer wilde ’s morgens de trein naar het werk nemen, maar zou hardhandig tegen de grond zijn gewerkt, waarna zijn gsm werd ontvreemd.

De feiten speelden zich af op 1 mei in het Brusselse Noordstation. De twee beklaagden konden enkele dagen na de diefstal worden opgepakt omdat ze herkend werden op camerabeelden. Aanvankelijk ontkenden ze de feiten, maar op hun proces vandaag gaven ze toe de iPhone van het slachtoffer te hebben gestolen.

Volgens het parket klampten de twee beklaagden de treinreiziger aan en probeerden ze hem drugs te verkopen, maar toen die geen interesse toonde, werd hij op de grond gewerkt. “Ze namen hem vast en gooiden de man met een beenveeg op de grond”, aldus de substituut-procureur. “Daarna doorzochten ze zijn zakken en gingen ze aan de haal met zijn smartphone.”

Eén van de verdachten werd in het verleden al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Het parket vorderde daarom drie jaar cel tegen de man met een bijkomende gevangenisstraf van drie maanden omdat hij illegaal in het land verblijft. Zijn kompaan riskeert 24 maanden cel, alsook de bijkomende 3 maanden.

De beklaagden geven de diefstal toe, maar ontkennen geweld te hebben gebruikt. “Zijn gsm viel op de grond en ik heb die meegenomen”, klonk het. “Ik had geen eten en geen drinken en heb daarom de gsm gestolen, maar ik had dat niet mogen doen.”

Het vonnis valt op 31 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?