Parket haalt uit naar vader die kinderen 'dagelijks afranselt'

© jpplus60 - ɿnɐd-uɐǝſ
| "In een schrijnend verhoor vertelde de jongste zoon dat hij thuis alleen maar geweld heeft gekend sinds zijn geboorte."

Een 44-jarige man uit Vilvoorde riskeert één jaar cel omdat hij jarenlang zijn vrouw en minderjarige kinderen zou hebben geslagen. De openbaar aanklager spreekt van rasechte afranselingen en ging bijzonder fel te keer tegen de vader. “Uw zoon viel flauw op school nadat u hem op de slaap had geslagen met een schoen. Het wordt tijd dat u uw verantwoordelijkheid opneemt.”

De veertiger werd in 2012 al veroordeeld voor gelijkaardige feiten, maar kreeg toen probatiemaatregelen opgelegd. “Die dienden om tot inzicht te komen, maar de feiten bewijzen het tegendeel”, pleitte meester Saskia Kerkhofs die de moeder en de kinderen vertegenwoordigt.

“De kinderen leefden in permanente angst voor hun vader. Het ging zo ver dat het CLB zich ernstige zorgen begon te maken en dat er een beschermingsdossier werd opgestart.” Meester Kerkhofs vroeg de rechtbank om de moeder een schadevergoeding van 2.500 euro toe te kennen en vroeg voor de twee mishandelde kinderen elk 5.000 euro schadevergoeding.

Aanvankelijk betwistte de beklaagde dat hij geweld had gebruikt tegen zijn vrouw en kinderen, maar na de bijzonder felle vordering van het parket van Halle-Vilvoorde trok hij zijn woorden in. “De zaak kwam aan het licht na een klacht van zijn vrouw in december 2016”, aldus de openbaar aanklager.

'Klap met schoen'

“Daaruit bleek dat twee van de drie minderjarige kinderen en de vrouw regelmatig werden afgeranseld door hun vader. Vooral de jongste zoon moest het vaak ontgelden, omdat hij telkens tussenkwam om zijn moeder te beschermen", aldus Kerkhofs.

"In een schrijnend verhoor vertelde hij dat hij thuis alleen maar geweld heeft gekend sinds zijn geboorte. Enkele dagen na de klacht viel de jongen op school flauw. Hij werd met de spoeddienst naar het ziekenhuis overgebracht, waar bleek dat hij ’s morgens een slag op de slaap had gekregen met een schoen.”

De aanklager eist een effectieve celstraf van 1 jaar. De beklaagde, die voor het eerst de feiten bekende, vroeg via zijn advocaat om een werkstraf. Het vonnis valt op 7 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?