Parket mild voor valse bommelding in luchthaven en ziekenhuis

© Philip Reynaers/Photo News
| "Een misplaatste schreeuw om aandacht", noemde zijn advocaat de valse bommeldingen (archiefbeeld).

Een taxichauffeur die zowel in de luchthaven van Zaventem als in het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem een valse bommelding had achtergelaten, moest zich dinsdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden. Het parket is mild voor de beklaagde en eist drie jaar cel met probatie-uitstel.

Op 18 juni 2017 schreef de man op de muur van twee herentoiletten in de luchthaven van Zaventem dat er een bom zou ontploffen. Hij meldde de valse boodschap zelf aan de security, waarna de politie meteen een veiligheidszone instelde. Het hele gebouw werd doorzocht, maar er werd niets verdacht aangetroffen.

Twee weken later was er een gelijkaardig incident in het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem. De man stond toen buiten en volgde het hele gebeuren via sociale media. Nadien konden de twee feiten aan elkaar gelinkt worden en werd de man opgepakt. Hij werd nadien vrijgelaten onder voorwaarden door de onderzoeksrechter.

Paniekzaaierij

Volgens het parket van Halle-Vilvoorde maakte de man uit Antwerpen zich schuldig aan ‘dreigen met een terroristische aanslag’. “Dit was geen misplaatste grap, maar een duidelijke boodschap om paniek te zaaien”, aldus de openbaar aanklager.

“Hij wilde zijn bedreigingen nooit uitvoeren, maar ze zorgden wel voor angst. Op deze feiten staan zware straffen, maar ik vorder een milde straf. Hij heeft een blanco strafblad, schuldinzicht, heeft zijn voorwaarden goed opgevolgd en volgt een begeleiding. Daarom vraag ik om hem te veroordelen tot 3 jaar cel met probatie-uitstel.”

Schreeuw om aandacht

De advocaat van de Antwerpenaar zegt dat zijn cliënt beseft dat hij over de schreef is gegaan. “Dit valt niet goed te praten en we betwisten de feiten niet”, zegt meester Kristof Lauwens. “Hij wilde geen paniek zaaien, maar wilde zich ‘tonen’ aan de politie door de bommelding zelf aan te geven. Het was een schreeuw om aandacht.”

De raadsman vraagt de rechter om een autonome probatiestraf, maar gaat ondergeschikt akkoord met een straf met probatie-uitstel. Het vonnis wordt eind deze maand uitgesproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?