Parket onderzoekt terroristisch motief na aanval op agent

© Méabh Mc Mahon
| Alles is weer rustig aan de Kolenmarkt.
Updated: 20-11-2018 - 07:40

Het Brusselse parket opent een onderzoek naar de man die op dinsdagochtend omstreeks 5.30 uur een politieagent aanviel man met een mes. Zijn motieven zijn voorlopig ongekend, maar de man was geen onbekende voor het gerecht. 

De dader had twee keukenmessen vast, ééntje in elke hand. Daarmee verwondde hij de agent, die één messteek in de hals incasseerde. De agent verkeert niet in levensgevaar.

De collega van de agent kwam tussenbeide en vuurde schoten af. Daarbij kreeg de aanvaller twee kogels in het lichaam. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd.  

De 33-jarige dader heeft de Belgische nationaliteit en was gekend bij de politie voor diefstallen met geweld. In 2014 werd hij geïnterneerd na feiten van poging tot doodslag en verboden wapendracht. Sinds oktober is hij vrij op proef, ondanks negatief advies van het parket. Tegen de beslissing was geen beroep mogelijk.

Beweegredenen ongekend

Na de aanval werden de messen in beslag genomen. De beweegredenen zijn voorlopig niet gekend. Verschillende getuigen hebben hem ‘alahu akbar’ horen roepen, maar omdat hij nog niet kon worden verhoord, is zijn motief ongekend.

Er is een onderzoek geopend voor poging tot moord in terroristische context, maar het dossier werd niet gefederaliseerd. Er lopen zoals altijd twee parallelle onderzoeken: een gerechtelijk onderzoek voor de aanval met mes, en een opsporingsonderzoek voor het neerschieten van de man.

Huiszoeking

Op dinsdagvoormiddag vond een huiszoeking plaats bij de verdachte. Daar werden volgens La Capitale één of twee mensen gearresteerd. Een van hen werd geboeid naar een politiewagen gebracht.

Bron: La Capitale

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?