© Belga | Procureur-generaal Delmulle (links) en procureur des Konings Tim De Wolf (rechts), tijdens de persconferentie van het Brussels parket, vorige zondagochtend.

Parket opent pre-disciplinair onderzoek na fout bij uitleveringsdossier van terrorist

© Chris Verhaeghe
25/10/2023

Het Brussels parket heeft een pre-disciplinair onderzoek geopend naar aanleiding van het dossier van Abdesalem Lassoued (45), die vorige week maandag twee Zweden doodde bij een terreuraanslag. Intussen worden ook, aldus een woordvoerder, de werkprocessen van het parket onder de loep genomen.

"Naar aanleiding van de gebeurtenissen van vorige week, waarbij gebleken is dat een dossier over een uitleveringsverzoek niet tijdig werd behandeld door het parket van Brussel, geven we een stand van zaken”, zegt woordvoerster Yasmina Vanoverschelde. "Zoals aangehaald tijdens een eerdere persconferentie, vinden wij het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat dit zich in de toekomst niet meer voordoet.”

"De eerste stappen werden dan ook al ondernomen”, klinkt het. "Intern hebben we vanaf de eerste dag, met alle betrokken partijen, gewerkt aan een herziening van de werkprocessen om korte verwerkingstijden en systematische controles van de voortgang van zaken te garanderen. Ook kunnen wij meedelen dat er intern een pre-disciplinair onderzoek loopt. Tuchtprocedures zijn vertrouwelijk zodanig dat hier niets kan over worden meegedeeld.”

Het parket heeft ook al samengezeten met de nieuwe minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Dit om de implementatie van de aangekondigde steunmaatregelen en de vooruitzichten van de digitalisering te bespreken”, aldus Vanoverschelde. "We hadden al contact met de FOD Justitie om deze maatregelen zo snel mogelijk in de praktijk om te zetten. Ook staan we voortdurend in contact met het parket-generaal, zowel voor de structurele als de beleidsvragen die zich stellen.”

De Hoge Raad van Justitie liet vorige week al weten een bijzonder onderzoek te zullen voeren. "Wij verwelkomen deze onafhankelijke analyse die zal uitgevoerd worden en wachten het resultaat en de eventuele nodige aanbevelingen af”, aldus het Brussels parket. "Ten slotte betreuren wij dat voorbarige berichtgeving herhaaldelijk aanleiding heeft gegeven tot feitelijk foute berichten. Wij zullen steeds in de mate van het mogelijke, een objectieve stand van zaken geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Brussels parket, Abdesalem Lassoued

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie