Een advocaat in het justitiepaleis

| Het Brusselse parket opende een onderzoek en uiteindelijk konden zeven verdachten worden geïdentificeerd. Die staan deze week terecht voor de correctionele rechtbank.

Parket vordert tot 8 jaar cel voor groepsverkrachting in bed & breakfast

© Chris Verhaeghe
02/09/2021

Zeven jongemannen staan momenteel in Brussel terecht voor een groepsverkrachting in een bed & breakfast. De zaak kwam aan het licht toen er op sociale media beelden opdoken van de feiten. Het parket vordert straffen van 6 tot 8 jaar cel.

Begin november 2020 doken op sociale media beelden op van een vermoedelijke groepsverkrachting in een Brusselse B&B. Verschillende jongemannen kwamen in beeld terwijl ze lachgas gebruikten en seks hadden met een jonge vrouw.

Sociale media

De video werd opgepikt door de Twitterpagina ‘Balance Ton Willy’, een pagina die het opneemt voor slachtoffers van seksueel geweld. Op de Twitterpagina werd opgeroepen om de mannen op de video te identificeren, waarna verschillende screenshots van de profielen van de verdachten werden gepubliceerd.

Het Brusselse parket opende een onderzoek en uiteindelijk konden zeven verdachten worden geïdentificeerd. Die staan deze week terecht voor de correctionele rechtbank. Na hun arrestatie hadden ze verklaard dat het slachtoffer niet was verkracht, omdat alles was gebeurd met wederzijdse toestemming. De openbaar aanklager veegde die versie vanmorgen van tafel tijdens haar vordering en trok fel van leer tegen de beklaagden.

'Opgewarmd'

“Het slachtoffer zou de jongens de hele avond hebben ‘opgewarmd’, las ik in het dossier. Een neutrale getuige heeft verklaard dat dat niet klopt. Ze was de hele avond kalm en stil.

Op de videobeelden is ook heel duidelijk te zien dat ze op het moment van de feiten helemaal niet in staat was om toestemming te geven.” De parketmagistraat was ook niet te spreken over de houding van de jongemannen. “Ik heb geen enkel woord van spijt of enige excuses gehoord.”

Zes jaar cel

De openbaar aanklager vorderde zes jaar cel tegen zes beklaagden. De zevende, die de beelden van die bewuste novemberavond op sociale media had gepost, riskeert 8 jaar cel. Morgen gaat het proces verder met de verdediging van de beklaagden. Een uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni