Parket vraagt vrijspraak doodrijders omdat rechtbank video niet kan afspelen

© Facebook politiezone Marlow (Oudergem - Ukkel - Watermaal-Bosvoorde)
| Bewakingsbeelden

Het Brusselse parket heeft de vrijspraak gevraagd voor twee mannen die vervolgd werden voor een poging tot doodslag op politieagenten. Het tweetal was in 2016 met een wagen ingereden op een politiepatrouille. Het incident was gefilmd door een bewakingscamera, maar die beelden konden niet bekeken worden door een gebrek aan licenties bij de FOD Justitie.

De feiten speelden zich af in Sint-Jans-Molenbeek op 17 mei 2016. Een politiepatrouille wilde een wagen tegenhouden waarin twee mannen zaten. Die negeerden evenwel de bevelen van de politie. Een andere patrouille plaatste zijn voertuig daarop dwars over de baan om de verdachte wagen tegen te houden.

Daarop reed de bestuurder op de agenten in. Die openden het vuur op de banden van de wagen om die tot stilstand te brengen. Bij het incident raakten geen agenten gewond.

Probleem

Het Brusselse parket vervolgde de twee inzittenden van het voertuig voor poging tot doodslag op agenten en kwaadwillige belemmering van het verkeer. Het parket zag zich evenwel geconfronteerd met een probleem. Een bewakingscamera had het hele incident gefilmd en in het strafdossier zaten ook foto's van die bewakingsbeelden, maar het parket wilde ook over de bewegende beelden beschikken.

De DVD waarop de beelden stonden bleek echter onleesbaar en navraag bij de helpdesk leerde dat de FOD Justitie slechts over één computer beschikte waarop het betrokken videoformaat kon gelezen worden, omdat er maar één licentie betaald was.

"Het was dus niet mogelijk de bewegende beelden te bekijken en in die omstandigheden heeft het parket een vrijspraak gevorderd, op grond van twijfel", meldt het Brusselse parket.

Het parket vorderde weliswaar enkel de vrijspraak voor de poging doodslag en vroeg wel om de twee verdachten, die verstek lieten, te veroordelen voor kwaadwillige belemmering van het verkeer.

De rechtbank doet uitspraak op 5 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?