Parket zoekt zaal van 1.000 man voor proces aanslagen

© Maarten Coosemans/BRUZZ

Vanaf april kunnen de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem het juridische dossier inkijken. Eind dit jaar moet er ook een uniek loket komen voor de slachtoffers. Het proces start wellicht in 2020, het federaal parket zoekt nog een zaal die groot genoeg is.

Drie jaar na de aanslagen in Brussel en de luchthaven van Zaventem krijgen de burgerlijke partijen en advocaten toegang tot het gerechtelijk dossier. Vanaf de eerste week van april kunnen ze, na schriftelijk verzoek, het dossier over de aanslagen tijdelijk inkijken. Kopies nemen mag niet, omdat het onderzoek nog loopt. De dienst Slachtofferonthaal begeleidt de betrokkenen tijdens de raadpleging.

Oude NAVO-gebouw

Het dossier is erg omvangrijk, met 140 kartons (of dossierdozen), dat is vier keer zo veel als het proces-Nemmouche. Het proces van de aanslagen, dat wellicht start in de loop van 2020, zal dus lang duren: zes à tien maanden.

Bovendien is er ook een uitzonderlijk grote zaal nodig. Er zijn immers 600 burgerlijke partijen en tien verdachten, plus hun advocaten. Alles samen is een ruimte nodig van zo’n 1.000 man. Daarvoor zoekt het federaal parket nog een oplossing. Mogelijke pistes zijn het oude NAVO-gebouw in Evere of een ruimte in het Justitiepaleis.

Uniek loket

Het federaal parket vordert ook met de oprichting van een uniek loket, zodat slachtoffers op slechts één niveau de nodige hulp en inlichtingen kunnen inwinnen.

“Dat kunnen ze wel op meerdere fysieke plaatsen, het ‘unieke loket’ is dus niet letterlijk te nemen,” aldus de woordvoerder van het federaal parket. Wellicht komt het loket er nog eind dit jaar.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?