© federale politie

Politie betoogt tegen uitspraak in zaak Ouassim en Sabrina

CD
© BRUZZ
07/12/2023

Op maandag 11 december betoogt de politie tegen de uitspraak in de zaak van de dodelijke achtervolging van Ouassim en Sabrina in 2017. Daarbij werden drie betrokken politieagenten veroordeeld tot celstraffen tot 10 maanden.

Volgens de rechter was het gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid door de agenten aangetoond. De agenten zouden verschillende inschattingsfouten hebben gemaakt bij hun achtervolging.

Als reactie daarop protesteert de politie maandag 11 december op het Poelaertplein om 9 uur. "Dit vonnis criminaliseert duidelijk politieoptredens en ondermijnt ons vertrouwen in de instelling waarvoor we elke dag werken", zegt Frederik Floridor van de politiezone Zuid.

'Zwaard van Damocles'

"Hoe kunnen we accepteren om te werken met het zwaard van Damocles boven ons hoofd en het risico om ons werk te verliezen bij elke interventie, terwijl we alleen maar de wet handhaven? Hoe kunnen we de bescherming van de samenleving garanderen als elk optreden van de politie wordt betwist of als illegaal wordt bestempeld?", gaat Floridor verder.

Dinsdag liet de advocaat van de agenten weten dat hij het niet eens is met het vonnis van de politierechter en naar de correctionele rechtbank trekt.

De feiten

Het jonge koppel kwam op 9 mei 2017 om op de Louizalaan. Omstreeks 21.30 uur merkte een politiepatrouille een motorrijder met een passagier op die roekeloos reed in de buurt van het Poelaertplein. De patrouille zette de achtervolging van de motor in en kreeg versterking van twee andere patrouilles.

Kort daarna botste de motorrijder tegen een politievoertuig dat zijn weg blokkeerde op de Louizalaan om hem tot stilstand te brengen. Ouassim Toumi, 24 jaar oud, overleed ter plaatse. Zijn passagier, Sabrina El Bakkali, 20 jaar oud, overleed later die nacht in het ziekenhuis.

sabrina.jpg
© rr | Sabrina Bakkali en Ouassim Toumi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie