Politie sluit vijf nagellaksalons wegens uitbuiting van minderjarigen

© PhotoNews
| Galerie du Centre.

De politie heeft een gerichte controle uitgevoerd bij nagelstudio’s in de Centrumgalerij. 21 salons waren samen goed voor 60 pv’s. 5 salons werden gesloten wegens uitbuiting.

Nagelstudio’s worden al langer onder de loep genomen. In verschillende Brusselse galerijen wemelt het van de salons waar je goedkoop je nagels kunt laten doen. "Eén op de twee werknemers is illegaal in de nagelsalons die wij controleren, maar de mensen die we aanhouden, weigeren te spreken”, zei Bruno Devillé, teamchef bij de cel ECOSOC van de Brusselse RSZ, bevoegd voor mensenhandel en economische uitbuiting daarover eerder dit jaar aan De Standaard. “Ze lichten hun échte arbeidsvoorwaarden niet toe.”

Het aantal nagelstudio’s neemt sterk toe. Waren er in 2008 nog 12.738, is dat aantal nu verdubbeld, tot 24.450. Volgens Devillé hebben de uitbaters van dit soort goedkope nagelsalons een 'parallelle economie' uit de grond gestampt: "Je hebt enerzijds oneerlijke concurrentie met gewone, eerlijke schoonheidssalons, maar het grootste probleem is dat er minderjarigen worden tewerkgesteld die uitgebuit worden. Het is zoals in de negentiende eeuw: kinderarbeid."

Controle Centrumgalerij

De politie voert de laatste tijd dus gerichte controles uit op nagelsalons. Afgelopen vrijdagmiddag werd de Centrumgalerij aan een controle onderworpen. 21 nagelsalons werden doorgelicht en 60 processen verbaal werden opgemaakt. 5 salons werden gesloten wegens uitbuiting van werknemers waaronder minderjarigen. In totaal werden 59 mensen gecontroleerd, waaronder 7 niet-aangegeven werknemers die illegaal in het land verbleven, waaronder 2 minderjarigen.

Verder werden zwartwerk, inbreuken op het Wetboek van economisch recht, afwezigheid van een ontvangstbewijs en btw-inbreuken vastgesteld. De FOD Volksgezondheid, die net als verschillende andere overheidsinstanties betrokken was bij de actie, nam zo’n 3.000 illegale nagellakflesjes in beslag. Zij voldeden niet aan de Belgische eisen en vormden een gevaar voor de volksgezondheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?