© iStock | Van de 221 giftige vogelspinnen waren er 26 bijzonder gevaarlijk.

Politie vindt 221 vogelspinnen in woning in Jette

EC
© BRUZZ
09/04/2022

De politiezone Brussel-West is per toeval op een verzameling van 221 vogelspinnen gestoten in een huurappartement in Jette. De huurder zou de spinnen zelf hebben gekweekt en verhandeld.

Dat schrijft La Capitale zaterdag en bevestigt de lokale politiezone Brussel-West. De politievondst dateert al van twee weken geleden.

Op 26 maart ging de politie naar een pand in de Honoré Longtinstraat in Jette om een conflict tussen de eigenaar en een van de huurders te bespreken. Dat pand is opgedeeld in verschillende appartementen en ook de andere huurders werden ondervraagd. Zo ontdekte de patrouille toevallig 221 vogelspinnen in een van de appartementen.

Het gaat om verschillende soorten giftige tarantula’s. De politie verwittigde het parket en die stuurde een deskundige ter plaatse. Van alle 221 spinnen bleken er 26 bijzonder gevaarlijk en agressief. Twee terrariums stonden ook zonder deksel open bij een raam, wat risico op ontsnapping inhield. De parketdeskundige schat dat er voor ongeveer 10.000 euro aan spinnen aanwezig was.

Eigen kweek

De huurder is een man van Poolse nationaliteit en was niet gedomicilieerd in Jette. Hij verklaarde aan de politie dat hij op doorreis was en de spinnen tussen België, Nederland en Polen "uitwisselde". Het parket onderzoek nog of er sprake is van een echte handel. Gezien de aanwezigheid van babyspinnen gaat het parket wel uit van eigen kweek.

Alle spinnen zijn in beslag genomen en naar een gespecialiseerd centrum in Duitsland gebracht. De bewoner is ondervraagd en er werd een proces-verbaal opgesteld voor verboden bezit en handel in deze spinnen. Hij heeft een advocaat onder de arm genomen om zijn spinnen terug te krijgen.

20220326_vogelspinnen_politiezone Brussel-West
© Politiezone Brussel-West | De spinnen zaten in verschillende plastic potten en zakjes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie