Politieman voor de rechter wegens racisme

Politie in Brussel Politie in Brussel
© PhotoNews
| Politie in Brussel.
© PhotoNews
| Politie in Brussel.

Een Brusselse politieman heeft zich donderdag voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden wegens racisme. De man zou een zwarte collega meermaals racistisch hebben beledigd. Het parket vraagt de vrijspraak omdat er te weinig elementen zijn om de man te veroordelen.

Het onderzoek begon na een klacht met burgerlijke partijstelling van het slachtoffer. “Toen mijn cliënt foto’s van zijn pasgeboren kind toonde, gaf beklaagde daarop racistische commentaren”, pleitte de advocaat van het slachtoffer. “Mijn cliënt en zijn gezin voelden zich diep beledigd en gekwetst. Ook op andere momenten werden er racistische opmerkingen gemaakt aan het adres van mijn cliënt.”

Het parket vindt echter dat er geen elementen zijn die kunnen leiden tot een veroordeling. “Er zijn verschillende verklaringen, die niet eenduidig zijn”, vorderde de openbaar aanklager.

“Het slachtoffer had de opmerking over zijn kind niet zelf gehoord. Die zou gemaakt zijn door de beklaagde in het bijzijn van vier collega’s. Twee van hen bevestigen dat, twee zeggen de opmerking niet gehoord te hebben."

"Andere zwarte collega’s verklaren nog nooit een racistische opmerking te hebben gekregen van de beklaagde. Mijn ambt heeft al op de raadkamer te kennen gegeven dat er te weinig elementen waren om de beklaagde door te verwijzen naar de rechtbank. Vandaag vraag ik dan ook de vrijspraak.”

Het vonnis wordt uitgesproken op 28 februari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?