Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche, verdacht van de aanslag van het Joods Museum met BRUZZ-journaliste An Missotten

| Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche, verdacht van de aanslag van het Joods Museum met BRUZZ-journaliste An Missotten.

Proces aanslag Joods Museum stilgelegd

© Belga
14/01/2019
Updated: 15/01/2019 10.33u

Dinsdag is een cruciale dag op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum. De voorzitster zal hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche aan de tand voelen. Maar het proces werd nog voor het goed en wel van start was gegaan alweer stilgelegd.

Een van de juryleden blijkt jarenlang te hebben gewerkt voor een van de betrokken onderzoeksrechters die moet getuigen. Het Openbaar Ministerie wil het jurylid wraken, want vindt het risico te groot. Het hof heeft zich nu teruggetrokken om een arrest te vellen over de eventuele vervanging van het jurylid. De advocaten van Nemmouche hebben er geen probleem mee dat het jurylid blijft zetelen.

Dinsdag wordt een cruciale dag op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum. De voorzitster zal immers hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche aan de tand voelen. Het is echter maar de vraag of de man een verklaring zal willen afleggen, en welke verklaring dat dan wordt.

Vier mensenlevens

De aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 eiste vier mensenlevens. Het stel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Mehdi Nemmouche werd op 30 mei 2014 opgepakt toen hij met een bus aankwam in Marseille en in het bezit bleek van twee wapens, waarvan één, een Kalashnikov, later gebruikt bleek te zijn bij de aanslag. In zijn verhoren bij de Franse en Belgische politie wou Nemmouche daar weinig meer over kwijt dan dat hij "later uitleg zou geven over de wapens maar dat hij daar momenteel niet toe in staat was".

Ondanks zijn stilzwijgen liet Nemmouche zich op enkele momenten toch betrappen op veelzeggende uitlatingen. Zo viel hij tijdens de confrontatie met Nacer Bendrer uit naar de speurders en zei: "Denken jullie dat ik debiel ben? Jullie weten perfect dat ik met deze zaak te maken heb, er is geen engeltje bij me langs geweest om me die wapens te geven en te zeggen dat ik Joden moest gaan doden. Die wapens heb ik gekregen. Ik ben geen moordenaar, ik heb niemand gedood. Maar ik weet genoeg over deze zaak om te weten dat Nacer (Bendrer) er niets mee te maken heeft."

'Lone wolf'?

Die laatste uitspraak is slechts één van de elementen die erop wijzen dat Nemmouche allesbehalve een "lone wolf" was maar deel uitmaakte van een grotere organisatie. Zo herkennen vier Franse journalisten die tussen juni 2013 en april 2014 in Syrië gevangen gehouden werden door ISIL, het latere IS, Mehdi Nemmouche formeel als één van hun bewakers tijdens die gevangenschap.
Diezelfde Franse journalisten herkenden tussen hun gijzelnemers ook Najim Laachraoui, één van de mannen die zich op 22 maart 2016 opblies op de luchthaven Brussels Airport, een aanslag die wel door IS werd opgeëist.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 kon de politie in Schaarbeek ook een computer terugvinden die de terroristen hadden gebruikt om te communiceren met hun kompanen in Syrië. Op die computer is een audiobestand aangetroffen waarin diezelfde Najim Laachraoui het idee oppert om een bekend persoon te ontvoeren en in ruil voor diens leven de vrijlating te eisen "van gevangen gehouden broeders en zusters, zoals Nemmouche".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni