Gedenkplaat aanslag Joods Museum

| Begin 2019 vindt voor het Brusselse assisenhof immers het proces plaats over de aanslag op het Joods Museum van Brussel, op 24 mei 2014.

Begin 2019 vindt voor het Brusselse assisenhof het proces plaats over de aanslag op het Joods Museum van Brussel, op 24 mei 2014. Die aanslag eiste vier mensenlevens.

Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke, de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op degene die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders. Volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter.

Mogelijke vierde verdachte

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah. Zij werden na verloop van tijd onder voorwaarden vrijgelaten, al zit Bendrer intussen opnieuw in Frankrijk in de cel voor andere feiten.

Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Midden april besliste de kamer van inbeschuldigingstelling dat enkel Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer voor het hof van assisen moesten terechtstaan, maar niet de derde verdachte Mounir Attalah.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Mehdi Nemmouche, Joods Museum , proces joods museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni