Proces aanslagen: zo ziet de nieuwe box voor beschuldigden eruit

© BRUZZ
| In deze zaal van het Justitia-gebouw in Evere vindt het assisenproces plaats over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Een grote collectieve box, met uitsparingen in het glas. Zo zal de beschuldigdenbank eruitzien op het nakende assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. De advocaten van de verdediging pleitten eerder voor de ontmanteling van de glazen boxen, omdat die mensonwaardig zouden zijn.

Na de heisa rond de boxen waarin de beschuldigden van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 zouden moeten plaatsnemen, is vandaag een nieuwe box voorgesteld. Die zal geen tussenschotten meer bevatten zoals in het initiële ontwerp, maar wordt een collectieve box met uitsparingen in het glas.

Via een gleuf onderaan, zouden de beschuldigden kunnen communiceren met hun advocaten, een van de eisen van de verdediging. Bovenaan is er ook geen glas meer, zodat de verdachten bij het rechtstaan niet meer achter glas zitten en het gevoel van ‘menselijke zoo’ wordt weggenomen. Dat was immers de grootste kritiek die de advocaten van de verdediging hadden opgeworpen.

20221123_Beklaagdenbank terreurproces aanslagen Brussel en Zaventem
© BRUZZ
| De nieuwe box voor de beklaagden is collectief en bevat uitsparingen in de glazen wand.

Over de boxen is veel te doen geweest. Persmagistraat Luc Hennart verklaarde in september nog dat de boxen niet zouden worden aangepast, maar dat standpunt wijzigde na de kritiek. Dat vertraagde het terreurproces, dat oorspronkelijk op 10 oktober moest starten en was bovendien een dure aangelegenheid. De aanpassingen aan de box zouden immers zo’n 235.000 euro kosten, een bedrag dat bovenop de 250.000 euro kwam die de eerste boxen al hadden gekost.

Proces start op 5 december

Op 30 november wordt de jury samengesteld voor het grootste proces ooit in ons land. Driehonderd van de duizend kandidaten die daarvoor uitgeloot waren, hebben alvast een vrijstelling bekomen. Uit de overige 700-tal mensen worden uiteindelijk 12 juryleden en 24 reserve-juryleden gekozen die moeten oordelen over het aandeel van de tien beschuldigden in de aanslagen van Brussel en Zaventem.

De uiteindelijke startdatum van het proces is 5 december.

20220911_Justitia Evere_Assisen aanslagen Brussel
© Photonews
| De beklaagdenbank bestond aanvankelijk uit aparte boxen, volledig omgeven door glazen wanden.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?