| Volgens de magistrate zijn zowel Ayari als Abdeslam mededader aan de feiten

Proces Driesstraat : 'Sofien Ayari was tweede schutter'

© Belga
05/02/2018

Volgens het federaal parket is Sofien Ayari de tweede schutter in de flat in de Driesstraat. Dat heeft de magistrate van het federaal parket gezegd op het proces rond de schietpartij na de huiszoeking in de Driesstraat in Vorst. Het parket beschouwt echter zowel Ayari als Abdeslam als mededader aan de feiten.

Volgens het federaal parket is het onmogelijk dat de omgekomen Mohamed Belkaïd als enige geschoten heeft met de tweede oorlogswapens die in de flat aanwezig waren. Eén van die wapens, een Vzor aanvalsgeweer, lag naast de dode Belkaïd toen de politie de flat kon binnendringen. Met dat wapen waren twaalf schoten afgevuurd.

Een tweede wapen, een kalasjnikov, werd in een gebouw in de buurt aangetroffen en was duidelijk achtergelaten door Sofien Ayari en Salah Abdeslam toen ze uit de flat in de Driesstraat waren gevlucht. Met de kalasjnikov waren acht schoten afgevuurd.

'Twee mensen hebben geschoten'

"Het is materieel onmogelijk om beide wapens tegelijk af te vuren", zei de magistrate. "Het is ook niet geloofwaardig dat Belkaïd van wapen zou gewisseld zijn. Volgens de ballistisch deskundige is het daarentegen wel mogelijk dat bij de eerste schietpartij, toen de huiszoeking begon, twee mensen geschoten hebben met twee verschillende wapens.

Die tweede schutter zou dus Ayari zijn. "Zijn DNA zat op de kalasjnikov, zowel op de trekker als op de lader en de handgreep. Hij heeft in Syrië ook gevechtservaring opgedaan," klinkt het.

'Alle drie even schuldig'

Abdeslam, Ayari en Belkaïd, die al weken samen in de flat verbleven, hebben ook samen de politie opgewacht en zijn dus alle drie even schuldig aan de moordpoging, aldus nog het federaal parket.

"De vlucht van Ayari en Abdeslam betekent niet dat ze afzien van hun intenties, integendeel. Belkaïd is achtergebleven om hun vlucht te dekken maar Ayari en Abdeslam zijn mededaders aan de latere fases van het vuurgevecht," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Salah Abdeslam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni