Oud hoofdkwartier NAVO Evere buitenzicht
© NAVO | Het oude hoofdkwartier van de NAVO in Evere, waar het nieuwe complex 'Justitia' gevestigd is.

Proces over Belgisch luik van aanslagen gaat van start

© Belga
19/04/2022

Vandaag start voor de Brusselse correctionele rechtbank het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. In de zaak staan veertien verdachten terecht voor hun rol in de voorbereidingen en de nasleep van die aanslagen. Het proces zal dertien zittingen in beslag nemen, die tussen 19 april en 20 mei zullen plaatsvinden in de Justitia-site in Evere.

Op 13 november 2015 pleegden drie commando's van negen mannen aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. Op 22 maart 2016 sloeg de terreurcel achter die aanslagen ook toe op de luchthaven van Zaventem en in de metro in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België 32.

Meteen na de aanslagen in Parijs ging een grootscheeps gerechtelijk onderzoek van start, zowel in Frankrijk als in België. Verschillende verdachten werden geïdentificeerd en opgepakt.

De belangrijkste van hen zijn inmiddels overgeleverd aan de Franse justitie en zullen daar terechtstaan voor hun rol in de aanslagen.

Daarnaast vervolgt het Belgische federaal parket nog veertien andere personen die ook op een of andere manier bij de voorbereiding van die aanslagen geholpen zouden hebben, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag werd voorbereid. Een uitspraak wordt pas verwacht tegen het einde van het gerechtelijk jaar.

Het gaat om Sammy Djedou, Youssef en Ayoub Bazarouj, Abid Aberkan, Ibrahim Abrini, Mohamed Rabhioui, Soufiane Al Aroub, Abdoullah Courkzine, Smaïl Farisi, Youssef El Ajmi, Zakaria Jaffal, Rafik El Hassani, Lazez A. en Meryem E.B.

Elf van hen worden door het federaal parket beschouwd als deelnemers aan de activiteiten van een terreurgroep en een als leidinggevend figuur van een terreurgroep, de Belgische Syriëstrijder Sammy Djedou.

De verdachten

Sammy Djedou vertrok in 2013 naar Syrië en zou daar onder de naam "Abou Moussab" bij IS een hoge functie vervuld hebben. Hij zou in nauw contact hebben gestaan met Oussama Atar, die beschouwd wordt als een spilfiguur achter de aanslagen in Parijs en Brussel.

Djedou kwam naar alle waarschijnlijkheid in december 2016 om het leven kwam bij een droneaanval op Raqqa, maar zijn overlijden werd nooit officieel vastgesteld.

Ook Youssef Bazarouj, die in juli 2014 naar Syrië trok, zou daar om het leven gekomen zijn, maar wordt nog steeds vervolgd. Hij zou de rechterhand geweest zijn van Abdelhamid Abaaoud en Oussama Atar, beschouwd als spilfiguren in de aanslagen van 13 november. Net als zij zou Youssef Bazarouj een cruciale rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen.

Zijn broer Ayoub zou dan weer vanuit België Facebook- en WhatsApp-accounts hebben gemaakt via dewelke Youssef Bazarouj kon communiceren, en zou Salah Abdeslam geholpen hebben uit de handen van het gerecht te blijven. Zo zou hij in contact gestaan hebben met Abid Aberkan, in wiens woning Abdeslam op 18 maart 2016 uiteindelijk opgepakt werd.

Ibrahim Abrini is de jongere broer van Mohamed Abrini, die momenteel in Parijs terechtstaat voor zijn rol in de aanslagen van 13 november. Mohamed Rabhioui en Soufiane Al Aroub zijn twee kennissen van Abrini.

Nog op de lijst staan Abdoullah Courkzine, Smaïl Farisi en Youssef El Ajmi. Courkzine stond na de aanslagen van 13 november in contact met Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, tot zowel Abaaoud als Ait Boulahcen op 18 november om het leven kwam tijdens een politiebelegering in Saint-Denis.

Farisi en El Ajmi duiken ook op in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem, omdat Farisi zijn flat had uitgeleend aan de broers El Bakraoui, spilfiguren van die aanslagen, en El Ajmi vaak in die flat kwam.

Zakaria Jaffal en Rafik El Hassani zouden ten slotte ook hebben deelgenomen aan de activiteiten van de terreurgroep.

Lazez A. wordt dan weer vervolgd voor inbreuken op de wapenwetgeving.

Meryem E.B. staat terecht omdat ze voor valse documenten zou gezorgd hebben.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie