De hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) aan de Houba-de Strooperlaan op de Heizelsite in Laken
© PhotoNews

Proces over WK-camping voor voetbalsupporters gaat van start

© Belga
19/11/2018

Voor het Brusselse hof van beroep beginnen maandag de pleidooien in het proces over camping Devillage in Brazilië, waar Belgische supporters tijdens het WK voetbal 2014 logeerden.

De correctionele rechtbank van Brussel had in dit dossier de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen veroordeeld tot boetes van 3.000 euro. Volgens de rechtbank hadden de KBVB en Sun Reizen zich lichtzinnig en onvoorzichtig gedragen bij de organisatie van de camping. De vennootschap Oranjecamping werd vrijgesproken omdat ze niet als reisorganisator kon worden beschouwd.

De KBVB had Devillage voorgesteld als een luxecamping, met accomodaties en eten van de hoogste kwaliteit, maar volgens de rechtbank voldeed de camping niet eens aan de doorsneevereisten. Het ging daarbij niet zomaar om kleine haperingen die in enkele dagen tijd konden worden opgelost, zoals de KBVB en Sun Reizen beweerden. Ook achtte de rechter het niet bewezen dat de problemen te wijten waren aan een tropische storm, dronken supporters of het amateurisme van de Braziliaanse overheid.

De rechtbank stelde integendeel vast dat de KBVB noch Sun Reizen de nodige maatregelen hadden genomen om de kwaliteit van de aangeboden reis te garanderen en dat ze de hele zaak te weinig hadden opgevolgd. Zowel de KBVB als Sun Reizen was tegen het vonnis in beroep gegaan.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vertegenwoordigt als burgerlijke partij 206 voetbalsupporters die schadevergoedingen vragen gaande van 500 tot 5.725 euro. Alles bij elkaar zijn de schade-eisen goed voor een bedrag van om en bij de 800.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Devillage, camping, Koninklijke Belgische Voetbalbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie