Proces tegen Mourad Harrouchy voor doodslag op Dimitri Lueya gaat maandag van start

Een advocaat in het justitiepaleis Een advocaat in het justitiepaleis
© Belgaimage
© Belgaimage

Maandagnamiddag gaat voor het Brusselse hof van assisen het proces tegen Mourad Harrouchy van start met de loting van de jury. De 22-jarige wordt beschuldigd van doodslag op de 19-jarige Dimitri Lueya in november 2019.

Harrouchy staat terecht voor het neersteken van Lueya in de nacht van 1 op 2 november 2019 op de achterbank van een auto in de buurt van de Stapelhuisstraat in Laken. Op de avond van 1 november was Lueya, een student marketing aan het EPHEC, aanwezig op een huwelijksfeest.

Hij stapte in een wagen van een vriend waarin Harrouchy zich op de achterbank bevond en nog een derde persoon aanwezig was. Harrouchy verdacht Lueya ervan hem de avond voordien te hebben bestolen van een pet ter waarde van 150 euro.

Lueya werd door Harrouchy ter hoogte van het rechter sleutelbeen gestoken, waarna hij buiten bewustzijn en hevig bloedend werd achtergelaten aan het CHU Brugmann, campus Paul Brien in Schaarbeek. Daar werd hij nog gereanimeerd maar uiteindelijk overleed Lueya er rond 2u10 aan een interne bloeding.

Enkele uren laten, omstreeks 7 uur, gaf Harrouchy zichzelf aan bij de politie. Hij hield in eerste instantie vol dat het om een ongeluk ging, waarbij het mes het slachtoffer had gestoken na een bruusk remmanoeuvre. Tijdens de reconstructie veranderde Harrouchy echter zijn versie van de feiten en beweerde hij dat het slachtoffer een mes tevoorschijn had gehaald en hem had bedreigd, waarna hij het wapen kon afnemen en tegen de aanvaller richten. Hij verklaarde ook het mes nadien in het kanaal te hebben gegooid.

De bestuurder van de wagen en de andere passagier spreken die versie van de feiten echter tegen. Ook de wetsdokter onderstreepte dat het weinig waarschijnlijk was dat de beschuldigde het slachtoffer het mes afhandig had kunnen maken, omdat hij dan verdedigingswonden zou vertonen.

Op videobeelden was ten slotte te zien dat het slachtoffer slechts enkele seconden in het voertuig bleef vooraleer het bruusk tot stilstand kwam op het voetpad en koers zette naar het ziekenhuis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?