Proces van treinramp Buizingen start volgende maand

Voor de Brusselse politierechtbank is dinsdag het proces ingeleid over de treinramp die op 15 februari 2010 het leven kostte aan 19 mensen. Daarbij is meteen gebleken dat het proces maanden in beslag zal nemen. De rechtbank zal op 19 februari de technische experts verhoren, pas nadien komen de betrokken partijen aan bod. 

Pas na de expertengetuigenissen krijgen de partijen de kans om hun geschreven conclusies uit te wisselen. De pleidooien zouden pas maanden nadien plaatsvinden. Intussen betwist de verdediging van de treinbestuurder die volgens de experts door een stoplicht zou zijn gereden, de rechtsgeldigheid en de conclusies van die expertise.

Het Brussels parket vervolgt de bestuurder van een stoptrein, die door een stoplicht zou zijn gereden, en de NMBS en Infrabel omdat die nalatig zouden geweest zijn met de veiligheid. "Maar onze cliënt heeft nooit kunnen en mogen deelnemen aan de expertises die tijdens het onderzoek zijn uitgevoerd", zeggen meesters Dimitri de Béco en Pierre Chomé, de advocaten van de treinbestuurder.

"NMBS en Infrabel hebben dat wel kunnen doen. Dat expertiseverslag kan dus niet gebruikt worden tegen onze cliënt. Dat de experts nu door de rechtbank verhoord zouden worden, is niet voldoende om zijn rechten van verdediging te garanderen."

Ook volgens de advocaat van Infrabel, meester Laurent Kennes, stelt de niet-tegensprekelijkheid van het expertiseverslag een ernstig probleem, niet alleen voor de verdediging maar ook voor de rechtbank.

Een nieuwe expertise laten uitvoeren, lijkt echter onmogelijk aangezien de verjaring met rasse schreden naderbij komt. De rechtbank besloot uiteindelijk om zich nog niet uit te spreken over het probleem dat de verdediging opwierp maar dat mee te nemen in haar beraad over het hele dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?