Procureur eist geen straf meer voor bestuurder treinramp Buizingen

Op het proces over de treinramp in Buizingen heeft advocaat-generaal Ramaekers donderdag haar vordering aangepast voor de treinbestuurder die bij het ongeval betrokken was, en geen straf meer gevorderd voor de man. Maandag had het openbaar ministerie nog een gevangenisstraf van 3 jaar met uitstel gevraagd.

Uit het verslag van de gerechtsdeskundigen blijkt dat de bestuurder van de P-trein voorbij een rood sein gereden zou zijn. De man zelf betwist dat en vraagt de vrijspraak, maar volgens het openbaar ministerie is er geen reden om aan die vaststelling van de deskundigen te twijfelen.

Maandag had adovcaat-generaal Ramaekers zich nog streng getoond voor de bestuurder en hem een gebrek empathie verweten. "Ik heb me daarin vergist", sprak de magistrate. "Ik had enkel een beeld van hem op basis van het dossier, maar dat is na de zittingen van de voorbije week bijgesteld."

Wel schuldig, geen straf

De magistrate blijft erbij dat de bestuurder door een rood sein is gereden maar volgt nu de verdediging als die zegt dat moet gekeken worden naar wie de grootste fout heeft begaan: de bestuurder of de rechtspersonen NMBS en Infrabel. Als de zwaarste fout bij die laatsten ligt, kan de rechtbank de bestuurder wel nog schuldig verklaren maar de bestuurder geen straf meer opleggen.

Tegenover Infrabel en de NMBS toonde het openbaar ministerie zich wel nog steeds streng. "Als we hen moeten geloven was alles op het spoor die dag in Buizingen veilig en zijn de negentien slachtoffers in alle veiligheid omgekomen."

De Brusselse politierechtbank zal op 3 december haar vonnis uitspreken over de treinramp in Buizingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?