Justitiepaleis Brussel BRUZZ 1564

| Sommige informaticasystemen bij justitie dateren uit de jaren '90.

Protest gerecht: 'Mails printen en weer inscannen dagelijkse kost'

VT
© BRUZZ
20/03/2018
Updated: 20/03/2018 14.51u

E-mails afdrukken en opnieuw inscannen, met computers werken die geen schijfjes met bewijsmateriaal kunnen lezen, of het bewijsmateriaal opnieuw van een barcode voorzien omdat de scanner van het gerecht de barcodes van de politie niet kan lezen. Redenen genoeg voor de magistratuur om dinsdag op straat te komen.

De problemen bij justitie slepen al jaren aan. Drie jaar geleden werd er al een ‘alarmdag’ gehouden. Toen protesteerden enkele honderden advocaten, rechters, griffiers en ander personeel tegen het beleid van de federale regering. De problemen lijken nu nog niet van de baan.

‘We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar die riemen kunnen het eigenlijk niet meer aan,” zegt Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg. Volgens hem is de infrastructuur van justitie hopeloos verouderd en verloopt het digitaliseringproces te traag. Ook advocaat Dimitri de Béco trekt aan de alarmbel. "Zowel de slachtoffers als de verdachten zijn hier de dupe van."

'Onbruikbare computers'

Een van de grote problemen bij justitie is het digitaliseringsproces. Zo kreeg de dienst van voorzitter Hennart vorig jaar nieuwe computers, maar waren die eigenlijk onbruikbaar. “Die computers konden geen CD-ROMS’s lezen. Daardoor konden we geen videobeelden die als bewijsmateriaal dienden bekijken. Bovendien konden we enkele belangrijke programma’s niet installeren, omdat die pc’s niet krachtig genoeg waren."

Daarnaast zijn er ook problemen met de uitwisseling van informatie met de politie. “Zij sturen bijvoorbeeld een PV door via e-mail, maar dat bestand kan niet gelezen worden door ons systeem. Dan moeten we het document afprinten en opnieuw inscannen. Dat is toch onvoorstelbaar?”

Ook het systeem van barcodes dat de politie gebruikt voor inbeslaggenomen stukken is niet compatibel met dat van het gerecht. “De politie geeft elk stuk een barcode, maar wij moeten dat werk daarna opnieuw doen.”

'Tekort aan personeel'

Ten slotte kampt justitie volgens Hennart met een enorm personeelstekort. “Bovendien worden de nieuwe mensen vaak slechts met tijdelijke contracten aangeworven. Zij blijven meestal niet lang werken bij ons.”

Volgens advocaat de Béco is er ook een tekort aan bewakingspersoneel. "Zij staan in voor het vervoer van de gedetineerden naar het justitiepaleis. Omdat ze met zo weinig zijn, wordt de gedetineerde soms te laat naar de zittingszaal gebracht, waardoor de rechter de zaak moet uitstellen. Zo kunnen zaken jaren aanslepen."

Budget

Zowel Hennart als de Béco hopen dat de regering zal stoppen met het besparingsbeleid. "De problemen slepen al een eeuwigheid aan, het is tijd dat de minister eens echter luistert naar onze bekommernissen," zegt Hennart. "Op deze manier kunnen we ons werk niet naar behoren uitvoeren."

Advocaat de Béco nodigt de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit om een paar dagen door te brengen op het justitiepaleis. "Misschien zal hij dan inzien hoe erg het hier gesteld is," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni