Cathérine François, gemeenteraadslid voor PS in Sint-Gillis.

PS-politica neemt ontslag uit politieraad na scheldpartij op Facebook: 'Fuck de flikken'

ADD, TDN
© BRUZZ
26/04/2020
Updated: 27/04/2020 07.44u

In een ziedende Facebookpost schold gemeenteraadslid Catherine François (PS) uit Sint-Gillis de politie onder meer uit voor nazi's, nadat haar zoon (20) op hardhandige manier opgepakt zou geweest zijn. De politievakbonden eisten haar vertrek uit politieraad. François zal eerstdaags haar ontslag indienen. De PS start een interne tuchtprocedure op.

"Nique la flicaille et sa cohorte de bouffons. (Fuck de flikken en hun bende clowns, red.) Ce statut est public pour que l’inspecteur ... (ze noemt een agent bij naam, red.) de la Zone Midi puisse savoir que je lui ai acheté une toute nouvelle paire de couilles (Deze status is publiek zodat inspecteur (...) weet dat ik hem een paar nieuwe ballen heb gekocht, red.)" schreef François publiekelijk in een Facebookpost. François was niet opgezet met de arrestatie van haar 20-jarige zoon aan het gemeenteplein, volgens Het Laatste Nieuws omdat hij een joint rookte.

Later op de dag werd het Facebookbericht meermaals aangepast, en werd plots ook de burgemeester van Vorst, Stéphane Roberti (Ecolo), getagd in het bericht, die zich meteen distantieerde.

"Door de coronamaatregelen lijken bepaalde mensen van politiezone Brussel Zuid ineens de baas te kunnen spelen", reageerde François bij La Capitale. "Ze laten hun frustraties de vrije loop en schelden, slaan of intimideren erop los. En die daden blijven ongestraft."

Vakbond niet te spreken

Mario Thys van de politievakbond NSPV eist nu het vertrek van François uit de politieraad. "Het is totaal onaanvaardbaar om iemand zo met naam en toenaam publiekelijk op de brandstapel te gooien," zegt de vakbondsafgevaardigde, die naar eigen zeggen totaal geen begrip heeft voor de uitlatingen van François.

“Laten we niet vergeten dat politiemannen uit dezelfde zone na het paasweekend nog bedreigingen kregen na de rellen in Anderlecht, "zegt Thys aan de krant. "Daar stelt ze deze collega nu aan bloot. Hij is daar erg van aangedaan. Als ze wil klagen, waarom dient ze dan geen klacht in?” Volgens de zone heeft François geen officiële klacht ingediend.

PS start tuchtprocedure op

Ook de voorzitter van de Brusselse afdeling van PS, Ahmed Laaouej, is niet te spreken over de uitlatingen van de politica. “Een inspecteur uitmaken voor nazi is een dubbele belediging: voor de inspecteur zelf en voor alle echte slachtoffers van het nazisme,” zegt Laaouej in Het Laatste Nieuws.

François heeft intussen haar ziedende Facebookpost verwijderd. Met een tik op de vingers van haar partij, leek ze er vanaf te komen. Maar de NSVP hield voet bij stuk en dreigde met juridische stappen. Daarop besliste het gemeenteraadslid na overleg met het PS-partijbestuur alsnog om haar ontslag bij de politieraad in te dienen.

Het ontslag van Cathérine François staat intussen geagendeerd op de politieraad van maandagavond. Voorzitter Stéphane Roberti (Ecolo) zal op de politieraad akte nemen van haar ontslag en haar plaatsvervanger de eed laten afleggen.

Laaouej laat verder nog weten dat de tuchtcommissie zal samenkomen om het lot van de politica binnen de Franstalige socialistische partij te bespreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie , Politiek , politiegeweld , politiezone Zuid , Mario Thys , PS , Ahmed Laaouej , Catherine François

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni