Het Brussels Parlement sluit vanaf vrijdag 20 maart 2020 de deuren, als bestrijding tegen het coronavirus (covid-19)

| Het Brussels Parlement.

PS vraagt onderzoekscommissie in Brussels Parlement na UberFiles

© Belga
11/07/2022
Updated: 11/07/2022 14.42u

De PS-fractie in het Brussels Parlement bereidt een voorstel voor om een onderzoekscommissie op te richten naar de praktijken van de mulinational Uber in de hoofdstad. Dat kondigt fractieleider Ridouane Chahid (PS) maandag aan. Ecolo steunt de vraag van de PS. Uber zelf zegt geen excuses te zoeken voor de fouten uit het verleden.

"Onderzoeken van privédetectives naar Brusselse ministers, herhaalde overtredingen van de regelgeving van de sector, vernietiging van gegevens, tegenwerking van justitie, mogelijke fiscale fraude, schermvennootschappen om de Brusselse wetgeving te omzeilen, enzovoort. Dat is elk een aanval op onze rechtsstaat en onze democratie", vindt Chahid. "Tegen een dergelijk gewelddadig gedrag is straffeloosheid voor de PS geen optie".

Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS) gaat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) interpelleren opdat hij gebruik zou maken van zijn positief injunctierecht bij het parket. UberFiles, de onthullingen van het internationale consortium van journalisten, verdient in zijn ogen de opening van een gerechtelijk onderzoek.

"Bovendien wijst niets erop dat deze feiten zijn opgehouden, met name wat betreft belastingontduiking," aldus Laaouej.

Ecolo steunt het voorstel

Ecolo steunt intussen het voorstel van de PS. "De feiten bevinden zich op het snijvlak tussen politiek en justitie en dus is een onderzoekscommissie op zijn plaats," vindt John Pitseys, fractieleider van de Franstalige ecologisten in het Brussels Parlement. Pitseys vraagt daarnaast ook een hoorzitting met de CEO van Uber België.

"De feiten die aan het licht gebracht werden door het internationale consortium van journalisten zijn ernstig. We willen een duidelijke uitleg hiervoor," is verder te lezen in een tweet van de Ecolo-fractieleider. De UberFiles hebben betrekking op de periode 2013-2017. Ecolo wil weten of de schimmige praktijken van Uber nadien nog doorgingen, wanneer de politieke debatten over Uber in Brussel hoog oplaaiden.

MR: 'Beter onderzoekscommissie oprichten voor banden tussen Brusselse taxi's en PS'

De MR vindt een onderzoekscommissie dan weer "niet prioritair". Voor Brussels parlementslid David Weytsman (MR) is het zinvoller "om te vragen aan de PS waarom het taxidossier door minister-president Rudi Vervoort (PS) wordt behandeld en niet door mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen)." "Het zou veel pertinenter zijn de banden tussen de taxibedrijven en de PS te onderzoeken."

Daar sluit ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich bij aan op Twitter: "Het zou beter zijn een onderzoekscommissie op te richten voor de werking van de Brusselse taxi's en hun banden met bepaalde politici. In plaats van informatie te recupereren die al van in 2017 bekend was."

In juni keurde het Brussels Parlement het taxiplan van de Brusselse regering goed waardoor Uber en andere platformen een plaats krijgen in het taxilandschap van de hoofdstad. Of UberFiles, de onthullingen over de duistere praktijken van Uber in de hoofdstad, ook gevolgen zullen hebben voor het taxiplan in Brussel, valt nog af te wachten..

Uber: 'Beoordeel ons op laatste vijf jaar'

Uber zelf reageerde intussen op de datalek en zegt geen excuses te zoeken voor de fouten uit het verleden, maar roept het de mensen op om "ons te beoordelen op wat we de voorbije vijf jaar hebben gedaan en wat we in de toekomst zullen doen".

Het Amerikaanse platform wijst erop dat er al veel gezegd en geschreven is over "de vergissingen van voor 2017". "Er zijn duizenden artikels over gepubliceerd, er werden verschillende boeken geschreven, en er was zelfs een televisieserie", klinkt het.

In 2017 werd ook Travis Kalanick als CEO vervangen, nadat de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder het bedrijf intern had doorgelicht na klachten van seksisme en intimidatie op de werkvloer. De nieuwe CEO, Dara Khosrowshahi, "had de taak om elk aspect van de werking van Uber te veranderen", aldus het bedrijf.

Dat is volgens Uber ook gebeurd. "Als we zeggen dat Uber vandaag een andere bedrijf is, dan bedoelen we dat letterlijk: 90 procent van de huidige werknemers vervoegden het bedrijf nadat Dara CEO was geworden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Mobiliteit , Uber Files , Uber , parlementaire onderzoekscommissie , PS , Ridouane Chahid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni