Proces aanslagen

Raadkamer buigt zich over aanslagen: dit zijn de dertien verdachten

© Chris Verhaeghe
01/12/2020

Klik met de muis op een verdachte voor meer informatie.

De raadkamer buigt zich vanaf 7 december over de vraag tot doorverwijzing van dertien verdachten in het dossier van de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016. Het federaal parket wil het merendeel van de terreurverdachten voor het hof van assisen brengen, maar vraagt ook de doorverwijzing van twee verdachten naar de correctionele rechtbank. Daarnaast zal de federaal procureur ook de buitenvervolginstelling vragen van drie verdachten. Een overzicht.

Bij de aanslagen kwamen drie terroristen om het leven. Het gaat om Najim Laachraoui en de broers Ibrahim en Khalid El Bakroui. Omdat ze overleden zijn, zal er voor hen ‘het verval van de strafvordering worden uitgesproken’. Na de aanslagen stelde het team van onderzoeksrechters dertien anderen in verdenking. Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, Smail Farisi, Ibrahim Farisi, Faycal Cheffou, Brahim Tabich en Youssef El Ajmi.

  • Oussama Atar (geboren op 4 mei 1984 in Brussel)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

Hij wordt aanzien als de man die de aanslagen van Parijs en Brussel heeft gepland vanuit Syrië. Atar zou om het leven zijn gekomen bij een luchtaanval in Syrië in november 2017. Maar omdat zijn dood niet onomstotelijk bewezen is, wil het federaal parket hem ook vervolgen en laten veroordelen. Atar is ook de neef van de Broers El Bakroui, twee van de drie zelfmoordterroristen in ons land.

  • Mohamed Abrini (geboren op 27 december 1984 in Sint-Agatha-Berchem)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

Abrini is vooral gekend als ‘de man met het hoedje’. Hij begaf zich op 22 maart 2016 samen met Ibrahim El Bakroui en Najim Laachraoui naar de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, maar koos er uiteindelijk voor om zich niet op te blazen. Hij keerde te voet terug naar Brussel en werd daarbij gefilmd, terwijl hij een hoedje droeg om niet op te vallen. Hij werd enkele weken na de aanslagen opgepakt in Anderlecht. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs. Zo reed hij twee dagen voor die fatale 13e november 2015 met Salah Abdeslam naar Frankrijk. Het voertuig waarin ze toen gefilmd werden, werd gebruikt bij de aanslagen in de Franse hoofdstad.

  • Osama Krayem (geboren op 16 augustus 1982 in Zweden)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

Krayem werd gefilmd in metrostation Pétillon, waar hij een gesprek had met Khalid El Bakroui, die zich kort nadien opblies in Maalbeek. Op bewakingsbeelden is te zien hoe Krayem een gelijkaardige rugzak droeg, maar hij blies zichzelf niet op. Hij verklaarde nadien dat hij op het laatste moment terugkrabbelde. Zijn explosieven zou hij hebben doorgespoeld in de wc. De Zweed was een van de eerste Syriëstrijders uit zijn land. Hij werd op dezelfde dag als Mohamed Abrini opgepakt en zou net als Abrini ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

  • Salah Abdeslam (geboren op 15 september 1989 in Brussel)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

De bekendste verdachte bij het grote publiek is ongetwijfeld Salah Abdeslam. Hij was op 13 november 2015 aanwezig in Parijs, maar is de enige van de acht daders die wist te ontkomen. Ook hij zou op het laatste moment besloten hebben om geen zelfmoordactie te ondernemen. Hij dook na de aanslagen in de Franse hoofdstad onder in ons land, maar werd een week voor de aanslagen in ons land aangetroffen in een pand in de Driesstraat in Vorst. Wat aanvankelijk startte als een huiszoeking, mondde uit in een schietpartij met de speciale eenheden van de federale politie. Die schoten een van de drie aanwezige terroristen, Samir Bouzid, dood. Abdeslam en zijn kompaan Sofien Ayari ontsnapten. Enkele dagen later wordt Abdeslam gelokaliseerd in Sint-Jans-Molenbeek. Hij probeert te vluchten, maar wordt in het been geschoten door de politiediensten en kan in de boeien worden geslagen. Abdeslam is op dat moment de meest gezochte terrorist in Europa. In 2018 wordt hij samen met Sofien Ayare veroordeeld tot 20 jaar cel voor de schietpartij in Vorst.

Abdeslam wordt beschouwd als een van de kopstukken van de aanslagen in Parijs. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de logistiek. Zo zou hij hotelkamers hebben geboekt, de zelfmoordterroristen naar Frankrijk hebben gebracht en de materialen hebben aangekocht waarmee de bommen werd gefabriceerd. Vorig jaar werd Abdeslam in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in ons land. Niet voor de aanslagen zelf, maar wel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering.

Salah_Abdeslam_op_markt_in_Molenbeek

| Salah Abdeslam op markt in Molenbeek.

  • Sofien Ayari (geboren op 9 augustus 1993 in Tunesië)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

Ayari werd samen met Abdeslam betrapt in het pand in de Driesstraat in Vorst, waarvoor hij veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Hij stond bij de veiligheidsdiensten gekend onder de alias Amine Choukri en zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs. Hij werd enkele weken voordien in Duitsland gespot met Salah Abdeslam. Hij werd net als die laatste in verdenking gesteld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groepering, in het kader van de dodelijke aanvallen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek.

  • Ali El Haddad Asufi (geboren op 23 september 1984 in Sint-Agatha-Berchem)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

El Haddad Asufi zou volgens het federaal parket vooral logistieke steun hebben geboden aan de daders van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hij onderhield telefonische contacten met verschillende verdachten en wordt ook gelinkt aan het safehouse van de terreurcel in de Kazernelaan in Etterbeek.

  • Bilal El Makhouki (geboren op 10 maart 1989 in Brussel)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

El Makhoukhi vertrok in 2012 naar Syrië, waar hij een been verloor. Hij werd in 2015 op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 3 jaar met uitstel onder voorwaarden.

In het onderzoek naar de aanslagen in ons land werd zijn DNA aangetroffen in het appartement langs de Kazernelaan in Etterbeek en wordt vernoemd in het testament van Ibrahim El Bakroui, een van de zelfmoordterroristen. Bilal El Makhoukhi zou geholpen hebben bij de aanmaak van de bommen die werden gebruikt en zou Osama Krayem en Mohamed Abrini, de twee terreurverdachten die in de metro en op de luchthaven er voor kozen om zich niet te laten opblazen, geholpen hebben met onderduiken na de aanslagen.

  • Hervé Bayingana Muhirwa (geboren op 5 mei 1985 in Rwanda)

Vraag tot doorverwijzing naar het hof van assisen

Bayingana Muhirwa zou samen met El Makhoukhi geholpen hebben om Krayem en Abrini onder te laten duiken na de zelfmoordaanslagen van de terroristen in Brussel en Zaventem.

  • Smaïl Farisi (geboren op 12 november 1984 in Anderlecht)

Vraag tot doorverwijzing naar de correctionele rechtbank

Smaïl speelde volgens het federaal parket een kleinere rol binnen het terreurnetwerk, en daarom wil het federaal parket hem voor de correctionele rechtbank brengen, net als zijn broer, Ibrahim Farisi.

Smaïl huurde het appartement langs de Kazernelaan in Etterbeek, waar Khalid El Bakraoui en Osama Krayem in aanloop van de aanslagen in ons land verbleven. Na de aanslagen maakten de broers Farisi het hele appartement leeg. Maar volgens zijn advocaat heeft hij niets met de terreurcel te maken. “Hij verhuurde het appartement aan die andere verdachten, maar meer ook niet”, zegt advocaat Sébastien Courtoy. “Hij zat op café toen hij het nieuws van de aanslagen zag. Toen hij de foto’s van de daders zag, heeft hij in paniek dat appartement leeggemaakt. Maar hij was totaal niet op de hoogte van de activiteiten van die mensen. Op de ochtend van de aanslagen was er trouwens te zien hoe Bakroui twee zakken met explosieven van Schaarbeek naar Etterbeek brengt. Hij wachtte opzettelijk tot Smaïl weg was, en ging de zakken daarna in twee keer halen. Mocht Smaïl betrokken zijn geweest, had hij toch kunnen helpen met die zakken?”

Dat het federaal parket voor de broers Farisi een apart proces wil voeren voor de correctionele rechtbank, zint de strafpleiter allerminst. “Mijn cliënt is anderhalf jaar behandeld als een terreurverdachte in de gevangenis. Hij wil zijn naam zuiveren op het assisenproces, en niet op een klein proces waar geen haan naar kraait. Het federaal parket weet dat er een grote kans is op een vrijspraak en daarenboven hebben ze geen zin dat ik zes maanden aanwezig ben op het assisenproces. Ze hebben zich nogal aan mij geërgerd op het proces over de aanslagen op het Joods Museum (waar hij hoofdverdachte Mehdi Nemmouche verdedigde, die werd veroordeeld tot een levenslange opsluiting, nvdr).”

  • Ibrahim Farisi (geboren op 5 oktober 1988 in Anderlecht)

Vraag tot doorverwijzing naar de correctionele rechtbank

Ibrahim werd samen met zijn broer op 11 april 2016 opgepakt. Beiden worden vervolgd omdat ze het appartement langs de Kazernelaan in Etterbeek uitleenden aan Khalid El Bakroui en Osama Krayem.

  • Youssef El Ajmi (geboren op 4 augustus 1985 in Marokko)

Vraag tot buitenvervolgingstelling

Youssef El Ajmi was een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui, die zich op 22 maart opblies in het metrostation Maalbeek. Hij was ook bevriend met Ali El Haddad Asufi, een andere verdachte in de zaak. El Ajmi zou in het appartement in Etterbeek geweest zijn waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid. Hij werkte een tijd voor een cateringdienst op de nationale luchthaven in Zaventem. Op zijn computer zou ook berichten zijn gevonden van Khalid El Bakroui. Toch zijn er volgens het federaal geen redenen om hem te vervolgen en zal het aan de raadkamer vragen om Youssef El Ajmi buiten vervolging te stellen.

  • Brahim Tabich (geboren op 2 april 1987 in Sint-Joost-ten-Node)

Vraag tot buitenvervolgingstelling

Tabich was de uitbater van een doe-het-zelfzaak op de Stalingradlaan in Brussel en zou producten hebben verkocht om explosieven te maken aan de daders van de aanslagen. Hij werd in december 2017 opgepakt bij een reeks huiszoekingen door speurders van de federale gerechtelijke politie die op zoek waren naar de plekken waar de terroristen hun bommateriaal hadden gekocht. De man gaf toe dat hij lege bidons had verkocht, die overstemmen met de bidons die na 22 maart 2016 werden teruggevonden in een appartement in Schaarbeek waar de daders hun bommen zouden hebben gefabriceerd. Tabich werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige. Inmiddels is het federaal parket van mening dat hij niet betrokken was bij de terreurcel en zal het aan de raadkamer vragen om hem buiten vervolging te stellen.

  • Fayçal Cheffou (geboren op 14 december 1985 in Brussel)

Vraag tot buitenvervolgingstelling

Cheffou werd kort na de aanslagen opgepakt omdat de politie dacht hij de beruchte ‘man met het hoedje’ was. Hij zat vijf dagen in de cel, totdat de speurders hun vergissing inzagen. Hij is nog steeds in verdenking gesteld, maar ook voor hem zal het federaal parket aan de raadkamer vragen om een buitenvervolging uit te spreken. Cheffou bracht vorig jaar een boek uit over zijn ervaringen na de aanslagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni