Raadkamer stelt dossier Adil voor onbepaalde tijd uit

© BRUZZ
| Herdenking Adil: een jaar na zijn dood

De Brusselse raadkamer heeft het dossier rond het overlijden van de 19-jarige Adil dinsdag voor onbepaalde tijd uitgesteld. De familie van de jongeman, die op 10 april 2020 in Anderlecht omkwam bij een aanrijding met een politiewagen, heeft bijkomend onderzoek gevraagd. Het Brusselse parket kondigde in november al aan dat het de buitenvervolgingstelling zou vragen voor de agenten die bij het ongeval betrokken waren.

De 19-jarige Adil kwam om het leven bij een achtervolging die rond 21 uur begonnen was toen de politie twee bromfietsen wilde controleren die aan een hoge snelheid door Anderlecht reden. Een van die bromfietsen, bestuurd door Adil, nam de vlucht via het Dokter De Meersmanplein, waar paaltjes voor de politie de weg versperden.

Een andere politieploeg, die in versterking was opgeroepen, kwam de bromfietser tegemoet op de Nijverheidskaai. Volgens het parket reed de bromfietser achter een bestelwagen maar toen de bestelwagen het politievoertuig kruiste, kwam de bromfietser vanachter de bestelwagen tevoorschijn en raakte hij de linkervoorzijde van het politievoertuig frontaal. De politiewagen zou daarbij tussen de 17 en 25 kilometer per uur hebben gereden, terwijl Adil tussen de 57,6 en 70,4 kilometer per uur zou hebben gereden, en bovendien zijn valhelm niet correct zou hebben gedragen.

Op basis van die elementen besloot het parket de buitenvervolgingstelling te vragen voor de betrokken agenten, onder wie de bestuurder van de politiewagen.

De familie van de jongeman is het niet eens met die zienswijze en heeft nu, via haar advocaat, elf bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. De onderzoeksrechter moet nu beslissen of hij die uitvoert.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?