proces aanslagen

Raadkamerzitting aanslagen wordt wellicht al na drie dagen afgerond

© KVDP/BRUZZ
| Hamid El Abouti (midden) op de eerste dag van de raadkamerzitting

De tweede zittingsdag van de raadkamer over de aanslagen van 22 maart is afgelopen. Morgen nemen de advocaten van de drie laatste verdachten het woord. Woensdag zal de raadkamerzitting wellicht worden afgerond en dat is -veel - vroeger dan verwacht. "De advocaten van de verdediging hebben ervoor gekozen om hun argumenten te houden voor het eigenlijke proces, voor een verrassingseffect op het assisenproces", denkt Hamid El Abouti, de advocaat van een van de slachtoffers.

De raadkamerzitting over de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek begon maandag met het verslag van de onderzoeksrechters. Daarna kregen de burgerlijke partijen het woord. Van de meer dan 680 burgerlijke partijen was er maar een kleine fractie aanwezig. Daardoor liep dat deel van de raadkamerzitting dinsdagochtend al af.

Daarna volgde de vordering van het parket, waarna de verdediging het woord kreeg. In het dossier zijn er dertien verdachten. Daarvan kwamen er tien aan bod vandaag. Voor drie van de dertien verdachten vraagt het federaal parket de buitenvervolgingstelling. “Alle burgerlijke partijen gingen unaniem akkoord met de vorderingen van het federaal parket”, zegt meester Adrien Masset, die een slachtoffer van de aanslagen vertegenwoordigt. “Er zullen geen replieken nodig zijn op de argumenten van de verdediging.”

'Verrassingseffect op assisenproces'

Woensdagochtend komen de laatste drie verdachten aan bod, waarna de raadkamerzitting wordt afgerond. Er waren nochtans tien zittingsdagen voorzien, maar die blijken dus niet nodig nodig.

Dat de raadkamerzitting sneller voorbij zal zijn dan verwacht, heeft niet alleen te maken met het feit dat weinig slachtoffers het woord namen. Ook de pleidooien van de verdediging waren van korte duur. “De advocaten van de verdediging hebben ervoor gekozen om hun argumenten te houden voor het eigenlijke proces”, denkt Hamid El Abouti, de advocaat van de familie van slachtoffer Loubna Lafquiri.

“Dat is een bewuste strategie om het federaal parket niet de kans te geven om zich gedurende een jaar of twee voor te bereiden. Zo is er mogelijk een verrassingseffect op het assisenproces.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?