Raadkamerzitting rond aanslagen uitgesteld

© Jef Van de Veire - BRUZZ
| Herdenking aanslagen 22 maart, een jaar later aan Beurs.

De raadkamerzitting rond de doorverwijzing van de verdachten van de aanslagen in Brussel en Zaventem is sine die uitgesteld. Twee inverdenkinggestelden hebben om bijkomend onderzoek gevraagd. De onderzoeksrechters die het hele dossier hebben geleid, moeten binnen de acht dagen beslissen of ze die onderzoeksdaden zullen uitvoeren.

Het federaal parket wil acht verdachten voor het hof van assisen laten berechten, waaronder Salah Abdeslam, Mohamed Abrini en Osama Krayem. Daarnaast wil het parket een apart proces voor de correctionele rechtbank tegen twee andere verdachten. De raadkamer zal zich de komende maanden buigen over het dossier en moet uiteindelijk beslissen welke verdachten zich voor de rechtbank of het assisenhof zullen moeten verantwoorden. Die beslissing moet nadien nog worden bevestigd door de Kamer van Inbeschuldigingstelling, waarna het proces echt van start kan gaan. Dat zal ten vroegste in september 2021 gebeuren, op de oude NAVO-site in Evere die momenteel wordt klaargestoomd voor het grootste proces ooit in ons land.

Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016 en in het metrostation Maalbeek in Brussel kwamen 32 mensen om het leven. Meer dan driehonderd anderen raakten gewond. Drie zelfmoordterroristen, Najim Laachraoui, Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten daarbij het leven. Het onderzoek van het federaal parket bracht in totaal dertien verdachten in kaart, waarvan het parket er dus tien van wil vervolgen voor het hof van assisen en de correctionele rechtbank. Voor de drie anderen vraagt het federaal parket de buitenvervolgingstelling.

De advocaten van twee verdachten hebben om bijkomend onderzoek gevraagd, waardoor de behandeling van het dossier moet worden uitgesteld. Als hun verzoek wordt afgewezen, kan de verdediging nog in beroep gaan. Pas daarna kunnen de debatten over de doorverwijzing van start gaan. De slachtoffers reageren ontgoocheld op de vraag tot bijkomend onderzoek. “We hadden gehoopt dat we vandaag verder konden gaan met het dossier, maar dat is nu niet mogelijk”, zegt Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Brussels Airport. “De zaak loopt nu vertraging op, maar we leven in een democratie en de advocaten hebben het recht om die vraag te stellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?