| Justitiepaleis (archiefbeeld).

Racistische offerblokdief krijgt 18 maanden cel

© Chris Verhaeghe
21/04/2020

Een offerblokdief is veroordeeld tot 18 maanden cel. De man stond naast de diefstal in een kerk in Groot-Bijgaarden ook terecht voor een reeks andere tenlasteleggingen, zoals racisme. Na zijn arrestatie weigerde de man namelijk verhoord te worden omdat de hem toegewezen advocaat zwart was.

De 29-jarige beklaagde van Algerijnse afkomst werd in de nacht van 15 op 16 november 2019 opgepakt nadat hij enkele uren eerder geld had gestolen uit het offerblok van een kerk in Groot-Bijgaarden. Bij zijn arrestatie bleek hij een valse identiteitskaart, een stanleymes en pepperspray op zak te hebben.

De man, die illegaal in het land verblijft, verzette zich nadien bij zijn verhoor omdat zijn advocaat zwart was. Daarenboven spuide hij ook een resem racistische verwijten in het rond. Uit verder onderzoek bleek dat de man in oktober ook al een reiskoffer had gestolen in Sint-Gillis.

Geen uitstel

Het parket vervolgde de man voor de twee feiten van diefstal, verboden wapendracht, heling, het verspreiden van denkbeelden gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat, valse naamdracht en illegaal verblijf.

Zijn advocaat had de rechtbank om een straf met uitstel gevraagd, maar die ging daar niet op in. De beklaagde werd voor de verschillende tenlasteleggingen veroordeeld tot een totaalstraf van 18 maanden cel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni