| Een persoon op de luchthaven Brussels Airport

Reizigers met valse PCR-testen op Brussels Airport krijgen tot jaar cel

© Belga
05/01/2022

De correctionele rechtbank van Brussel heeft woensdag gevangenisstraffen tot een jaar opgelegd aan zestien reizigers die de afgelopen maanden op Brussels Airport een vals attest van een negatieve PCR-test hadden voorgelegd om op reis te kunnen vertrekken. Het is de eerste groep van de 160 mensen die het parket voor die reden voor de rechtbank haalt.

Sinds midden april 2021 is reizen naar het buitenland weer mogelijk, ook met het vliegtuig. Er gelden wel voorwaarden zoals een negatieve PCR-test voor vertrek. De afgelopen maanden werden op de luchthaven Brussels Airport goed 820 mensen betrapt die bij hun vertrek een valse PCR-test voorlegden. Zo'n 80 procent van hen betaalde de minnelijke schikking van 750 euro, de anderen worden nu door het parket Halle-Vilvoorde in groepen voor de rechtbank gebracht.

Twaalf van de beklaagden hadden tijdens de zitting verstek laten gaan. De rechtbank legde voor elf van hen zes maanden gevangenisstraf en 1.600 euro boete op voor valsheid in geschriften of valsheid in informatica. Voor één beklaagde werd de gevangenisstraf verdubbeld omdat hij op het moment van zijn vals attest besmet was met het coronavirus.

'Onbegrensd egoïstisch gedrag'

Een vrouw die wel was opgedaagd voor haar proces maar haar onschuld had volgehouden werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel en een boete van 800 euro. De drie andere aanwezigen kregen werkstraffen van zestig uur of een vervangende gevangenisstraf van een jaar. In de vonnissen was de rechtbank scherp voor de overtreders: "Er zijn weinig schoolvoorbeelden van een dergelijk onbegrensd egoïstisch gedrag."

De rechtbank meende ook dat de beklaagden asociaal en potentieel levensbedreigend gedrag hadden vertoond. "Beklaagden brengen moedwillig de samenleving in gevaar door hun eigen vrijheid om te reizen te verkiezen boven het algemeen belang, in het bijzonder de vrijheid van eenieder om te leven."

"Het internationaal vliegverkeer is bij uitstek het perfecte hulpmiddel voor een virus om zich op grote schaal te kunnen blijven verspreiden," ging de rechtbank nog verder. "Beklaagden hebben niet enkel asociaal maar potentieel levensbedreigend gedrag vertoond. Voor burgers die niet bekommerd zijn om het welzijn van hun medeburgers is het oordeel van de rechtbank een strenge bestraffing de enige gepaste maatschappelijke reactie om hen te wijzen op het ontoelaatbaar karakter van hun handelen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni