De beschuldigden op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metro Maalbeek

| De beschuldigden op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metro Maalbeek.

Proces aanslagen

Parket vraagt levenslang voor Abdeslam, Abrini, Krayem, El Makhoukhi en El Haddad

© Belga
05/09/2023
Updated: 05/09/2023 12.46u

Het openbaar ministerie heeft dinsdag op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 gevraagd om Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, Osama Krayem, El Makhoukhi en El Haddad Asufi te veroordelen tot een levenslange celstraf en een maximale terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijftien jaar. Het parket vraagt ook om hun burgerrechten te ontnemen. Voor Hervé Bayingana Muhirwa vraagt het parket een celstraf van tien jaar en het ontnemen van de Belgische nationaliteit.

12.36 uur: Federaal parket eist tot slot ook levenslang voor Bilal El Makhoukhi

Het federaal parket heeft levenslang geëist voor Bilal El Makhoukhi, die veroordeeld werd voor terroristische moord en poging tot moord op het proces over de aanslagen. Ook vroeg het parket om hem zijn burgerrechten te ontnemen en zijn Belgische nationaliteit af te nemen.

Net als voor alle andere veroordeelden vond federaal procureur Bernard Michel geen verzachtende omstandigheden voor El Makhoukhi. Die had nog maar net zijn enkelband uit, na zijn veroordeling op het Sharia4Belgium-proces in Antwerpen, en was al zijn vrienden aan het helpen voor de aanslagen in Brussel en Zaventem, klonk het.

Het federaal parket bewaarde het requisitoir voor Bilal El Makhoukhi tot het laatst. Net als voor alle andere veroordeelden vond federaal procureur Bernard Michel geen verzachtende omstandigheden voor El Makhoukhi. "Ik kon overal gaan zoeken in het dossier maar zou geen verzachtende omstandigheden vinden", zei Michel. "Hij was gemotiveerd, volhardend. Een strijder ook. Hard als de oorlog, zoals zijn advocaat hem omschreef. Dat merkte ik, dat hij hard is. Het is voor hem onmogelijk om zichzelf in vraag te stellen."

El Makhoukhi bekende dan wel, maar Michel citeerde uit een van zijn verhoren waarom. "Hij zei dat de bewijzen tegen hem dermate zwaar wogen dat hij niet anders kon. Anders was hij bij zijn aanvankelijke bekentenissen gebleven." Niettemin houdt El Makhoukhi nog steeds de lippen stijf op elkaar over waar de wapens van de terreurcel zijn, terwijl enkel hij daarvan op de hoogte is, zei de federale procureur.

Michel verwees voorts naar een expertise waaruit bleek dat El Makhoukhi een "narcistische en paranoïde persoonlijkheid heeft, met antisociale kenmerken". Van psychologische begeleiding zou weinig te verwachten vallen. Een ongelukkige jeugd kon hij evenmin inroepen, zei Michel, want zijn vader en moeder kwamen het tegendeel getuigen.

Ten slotte zei Michel nog dat de Belgische nationaliteit van El Makhoukhi, die geboren werd in Brussel als zoon van Marokkaanse ouders, al kon afgenomen worden tijdens het Sharia4Belgium proces, waar hij veroordeeld werd tot een celstraf van vijf jaar, deels voorwaardelijk. "Maar hij bleef volharden in zijn vijandige visie tegen de Belgische maatschappij", zei Michel. Of nog: "Hij hangt nog steeds de dodelijke ideologie aan van IS, met een volledige verwerping van de waarden van de democratische staat."

12.30 uur: El Haddad Asufi zaal buitengeleid

Ali El Haddad Asufi is de zaal buitengeleid tijdens de zitting. Toen het federaal parket (strenge) straffen had geëist voor hem, had El Haddad Asufi zijn hoofd al in zijn handen gelegd. Even later had hij zich neergelegd op zijn bank in de beschuldigdenbox.

El Haddad Asufi leek vooral zwaar te reageren op de vraag van het parket om zijn Belgische nationaliteit af te nemen. El Haddad Asufi bleef ook liggen terwijl het federaal parket daarna voortging met zijn requisitoir voor Hervé Bayingana Muhirwa en Bilal El Makhoukhi.

El Haddad Asufi verliet uiteindelijk de zaal rustig, maar met gebogen hoofd, begeleid door de politie, nadat die even met hem overlegd had.

12.14 uur Openbaar ministerie vraagt 10 jaar cel voor Hervé Bayingana Muhirwa

Het openbaar ministerie heeft 10 jaar cel geëist voor Hervé Bayingana Muhirwa. Daarnaast wil het parket hem ook zijn Belgische nationaliteit ontnemen.

Samen met Sofien Ayari werd Bayingana Muhirwa eind juli enkel schuldig bevonden voor lidmaatschap van een terreurorganisatie. Daarnaast heeft hij, als enige veroordeelde, geen juridische antecedenten. Toch ziet het openbaar ministerie geen verzachtende omstandigheden.

"Hij heeft op twee essentiële momenten hulp geboden aan de terreurcel. Hij heeft moordenaars opgevangen en gevoed met het volle besef dat dit de cel de mogelijkheid bood om te overleven", stelde procureur Paule Somers. "Daarom moet hij zwaar gestraft worden."

11.59 uur: Parket vraagt levenslang voor El Haddad Asufi en wil zijn Belgische nationaliteit afnemen

Het federaal parket heeft dinsdag een levenslange celstraf gevraagd voor Ali El Haddad Asufi en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar. Het parket vraagt ook om hem zijn burgerrechten, waaronder zijn stemrecht, te ontnemen, en om hem zijn Belgische nationaliteit af te nemen.

El Haddad Asufi werd eind juli schuldig bevonden als mededader van terroristische moord en moordpoging, en voor zijn deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Volgens het openbaar ministerie was El Haddad Asufi op de hoogte van de radicalisering van de broers-El Bakraoui terwijl hij hen hulp bleef bieden. Hij had ook gezien wat de gevolgen waren van de aanslagen van Parijs en heeft toch deelgenomen aan de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen, aldus procureur Bernard Michel.

De procureurs zien geen verzachtende omstandigheden bij El Haddad Asufi. Hij had een goede jeugd en een goede job, en hij heeft van in het begin gelogen tegen de speurders. Ze vragen dan ook de zwaarst mogelijke straf, met een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar om de maatschappij zo lang mogelijk te beschermen. Ook vragen ze om zijn Belgische nationaliteit af te nemen - El Haddad Asufi heeft de Belgische en Marokkaanse nationaliteit. "Hij heeft de Belgische en Europese waarden geschonden", aldus Michel.

11.09 uur: Federaal parket vraagt ook voor Osama Krayem levenslang

Het federaal parket heeft dinsdag een levenslange celstraf geëist voor Osama Krayem en een maximale terbeschikkingstelling van vijftien jaar van de strafuitvoeringsrechtbank. Ook vroeg federaal procureur Paule Somers om zijn burgerrechten, met stremrecht, te ontnemen.

De assisenjury veroordeelde Krayem voor terroristische moord op de 35 slachtoffers van de aanslagen in metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem. Hij werd ook veroordeeld voor poging tot moord op nog eens bijna 700 andere slachtoffers. Somers zei op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 dat ze gezocht heeft naar verzachtende omstandigheden voor Krayem, maar dat ze die niet gevonden heeft. Dat hij op zijn stappen terugkeerde, en zich niet opblies in de Brusselse metro, was niet meer dan "lafheid". "Hij kocht de bestanddelen voor de explosieven, hielp met het maken van de bommen en activeerde de bom van Khalid El Bakraoui", zei Somers.

De federale procureur zei ook dat Krayem nog "een lange weg heeft te gaan om zich te ontdoen van zijn totalitaire keurslijf, anders te zijn". Ze omschreef hem ook als een "gevaar" waartegen de maatschappij moet beschermd worden.

10.39 uur: Openbaar ministerie vraagt levenslang voor Mohamed Abrini

Het openbaar ministerie heeft maandag op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 een levenslange celstraf gevraagd voor Mohamed Abrini. Daarnaast pleit het OM ook voor een bijkomende 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank en wil het hem zijn Belgische nationaliteit afnemen. Ook zijn burgerrechten moeten hem worden ontnomen.

Abrini werd eind juli schuldig bevonden als mededader van moord en moordpoging in een terroristische context, net als voor zijn deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Volgens procureur Bernard Michel vormde Abrini "een van de voornaamste pijlers van de terreurcel" en heeft hij op geen enkel moment zijn IS-ideologie afgezworen. Omdat het openbaar ministerie geen enkele verzachtende omstandigheid ziet, is enkel de zwaarste straf gepast en proportioneel, klonk het.

Abrini werd door het speciale assisenhof in Parijs reeds veroordeeld tot levenslang, waarvan hij zeker 22 jaar moet uitzitten. Net als eerder voor Abdeslam, wees de procureur erop dat het hier om een 'ideële' samenloop van misdrijven gaat. Het hof en de jury mogen, maar moeten geen rekening houden met die eerdere veroordeling. Maar "we gaan hem toch geen strafvermindering geven omdat de feiten minder erg zijn dan die in Parijs? Dat zou een premie voor zijn trouw zijn. En zou het disproportioneel zijn? Leg dat eens uit aan de 35 doden en honderden gewonden die zelf tot levenslang werden veroordeeld!", besloot Michel.

10.04 uur: Parket vraagt levenslang voor Salah Abdeslam

Abdeslam werd eind juli schuldig bevonden als mededader van terroristische moord en moordpoging, net als voor zijn deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Volgens procureur Paule Somers is Abdeslam na de aanslagen van Parijs in België gebleven met hetzelfde doel: het doden van ongelovigen, maar ook het wraken van zijn broer.

Volgens de federale procureurs kan Abdeslam een extra straf opgelegd krijgen, zelfs al werd hij al veroordeeld tot levenslang voor de aanslagen van Parijs en tot 20 jaar voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Het gaat hier over een 'ideële' samenloop van misdrijven, legt ze uit. Zo had Abdeslam dezelfde intentie toen hij in de safehouses verbleef met de leden van de cel en tijdens de schietpartij in Vorst: deelnemen aan de activiteiten van de cel om het land te destabiliseren door de ordediensten en de ongelovigen aan te vallen.

"We moeten ons dus de vraag stellen of de twintig jaar die hij kreeg voor de schietpartij in Vorst voldoende is voor het doden van 35 mensen en het verwonden van honderden anderen", aldus Somers. "Die is uiteraard niet voldoende. Jullie kunnen geen enkele verzachtende omstandigheid weerhouden voor iemand die zo geradicaliseerd is dat hij, nadat hij de dood zaait in Parijs, in België opnieuw onschuldige slachtoffers doodt."

Volgens Somers wil de verdediging van Abdeslam pleiten dat het gaat om een 'materiële' samenloop van misdrijven. In dat geval zou de rechter wel rekening moeten houden met een eerder opgelegde straf. Maar de advocaten vergeten volgens het OM dat het over een 'ideële' samenloop gaat, waarbij die regel niet van toepassing is. Hetzelfde geldt voor de aanslagen in Parijs, aldus Somers. Ook tijdens zijn deelname aan die aanslagen had hij dezelfde intentie. Bovendien moet de Belgische rechter bij een ideële samenloop van misdrijven over de landsgrenzen heen, geen rekening houden met die veroordeling.

Somers benadrukte dat Abdeslam al had gezien welk bloedblad zijn broer en zijn vrienden hadden uitgevoerd in Parijs, maar is gebleven voor een nieuwe golf van terreur. "Hij heeft de groep versterkt en heeft Najim Laachraoui, Mohamed Belkaid, Osama Krayem, Sofien Ayari en Ahmad Alkhald naar België gebracht zodat zij hun oorlog kunnen voeren. Hij heeft nooit afstand genomen van de groep en een niet-aflatende inzet getoond voor het moordlustige plan", aldus Somers. "Zijn ideeën zijn dezelfde gebleven. Hij heeft tijdens het proces geen woord gezegd aan de slachtoffers en heeft zelfs durven zeggen dat het zijn slachtoffers niet zijn, zelfs al gaf hij zijn deelname aan de terreurgroep toe."

Somers zei ook geshockeerd te zijn over Abdeslams gedrag tijdens het proces. "Hij babbelt, hij lacht zelfs. Hij heeft enkel medelijden voor zichzelf, niet voor het lot van anderen. Hij verdient de zwaarste straf." Het OM vraagt dus levenslang met vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Het vraagt ook om zijn burgerrechten, met stemrecht, te ontnemen. Als Fransman kan Abdeslam enkel stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen in ons land.

Indien Abdeslam veroordeeld wordt tot levenslang, wordt zijn celstraf voor de schietpartij in de Driesstraat opgeslorpt.

05.00 uur: Requisitoir over strafmaat gaat verder

Dinsdag volgt het tweede deel van het requisitoir van het openbaar ministerie. Na maandag enkel Oussama Atar en Sofien Ayari te hebben behandeld, volgen dinsdag de zes andere veroordeelden: Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa.

Abrini, Krayem, Abdeslam, El Haddad Asufi en El Makhoukhi werden allen schuldig bevonden aan terroristische moord op 35 slachtoffers, en poging tot moord op bijna 700 anderen. Ook zijn ze schuldig als lid van een terreurorganisatie. Zij riskeren levenslang.

Bayingana Muhirwa, die enkel werd veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, riskeert maximaal tien jaar cel. Doordat hij al bijna 7,5 jaar opgesloten zit, lonkt voor hem de vrijlating.

Het federaal parket vroeg maandag, zoals verwacht, een levenslange celstraf voor Atar. Opvallender was de vraag om geen extra straf op te leggen aan Ayari en vast te houden aan de 20 jaar die Ayari kreeg voor de schietpartij in de Driesstraat. Het OM lijkt zo te willen vermijden dat Ayari een strafvermindering krijgt, aangezien de straf die hij voor de Driesstraat kreeg opgeslorpt zou worden door de straf van het assisenhof.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni