Russische spionnen veroordeeld tot 5 jaar cel

© www.persoonsvolgendbudget.be
| Het Russische spionnenkoppel, dat na hun huwelijk in Elsene in 2000 naar Italië trok om daar hun clandestiene opdracht uit te voeren, werd vandaag veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar.

Een Russisch spionnenkoppel dat jarenlang in Brussel een leven leidde op basis van valse documenten is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot 5 jaar cel. Een Belgische diplomaat die zich liet omkopen door Russische geheim agenten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel.

In de periode tussen de jaren ’60 tot ’90 verzamelden de Russische geheime diensten valse papieren zoals huwelijks- en geboorteaktes in Latijns-Amerikaanse en Europese landen.

Nadien werden die documenten gebruikt om authentieke identiteitsdocumenten aan te vragen via Belgische ambassades in het buitenland. Op die manier kregen twee Russische hoogopgeleide spionnen in 1992 een valse Belgische identiteit.

Belgische nationaliteit

Maurice Engels, zogezegd kind van een Belgische vader en Britse moeder, werd volgens die valse papieren in 1964 geboren in Uruguay en ingeschreven in het lokale bevolkingsregister nadat de Russen een lokale ambtenaar hadden omgekocht.

Irene Rousseau werd volgens de valse documenten in 1972 geboren in Ecuador, als kind van een zogezegde Belg. Beide spionnen kregen op hun 18e de Belgische nationaliteit via de ambassades in Rome en Casablanca.

De consul uit Rome is inmiddels overleden en stond niet meer terecht. De diplomaat uit Casablanca leeft nog en werd wel vervolgd. Hij werd vandaag veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel. De man werd omgekocht en had destijds contact met vier Russische geheim agenten, zogenaamde handlers

Gevlucht naar Rusland

Het Russische spionnenkoppel, dat na hun huwelijk in Elsene in 2000 naar Italië trok om daar hun clandestiene opdracht uit te voeren, werd vandaag veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar. Het ‘Belgische’ koppel, dat tijdens hun verblijf in ons land kinderen met de Belgische nationaliteit kreeg, verliet Italië en vluchtte vermoedelijk naar Rusland toen er op verschillende plaatsen wereldwijd netwerken van zogenaamde ‘illegalen’ werden opgedoekt.

De vier geheime agenten werden vandaag veroordeeld voor de omkoping van de Belgische diplomaat uit Casablanca. Twee van hen kregen 5 jaar cel, de twee anderen kregen een gevangenisstraf van 30 maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?