| Salah Abdeslam (archiefbeeld).

Salah Abdeslam en andere veroordeelden gaan niet in beroep

© Belga
12/07/2022

Salah Abdeslam en de andere veroordeelden voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gaan niet in beroep, zo heeft procureur-generaal van Parijs Rémy Hertz dinsdag bekendgemaakt.

"Om redenen die hem eigen zijn heeft Salah Abdeslam ervan afgezien in beroep te gaan", twitterden zijn advocaten Olivia Ronen en Martin Vettes. "Dat betekent niet dat hij het eens is met het verdict (...), maar hij legt er zich bij neer."

Ook de negentien andere beschuldigden gingen niet in beroep, zei procureur-generaal Hertz aan het Franse persbureau AFP. De nationale anti-terreur procureur en de procureur-generaal bij het hof van beroep in Parijs zijn eveneens niet tegen het besluit in beroep gegaan. De beslissing van het speciale hof van assisen van Parijs heeft nu dus een definitief karakter, er komt dan ook geen proces in beroep."

De veroordeelden haden tien dagen de tijd om in beroep te gaan en die tijdspanne liep maandag om middernacht af.

Levenslang voor mededaderschap

Het hof achtte Salah Abdeslam schuldig aan "mededaderschap" bij de aanslagen van Parijs. De 32-jarige Fransman kreeg op 29 juni, na een "historisch" proces van bijna tien maanden, levenslang voor zijn rol in de aanslagen en dit zonder de mogelijkheid vervroegd vrij te komen. Hij is nog maar de vijfde persoon die in Frankrijk de volgens het strafwetboek zwaarste straf opliep.

Zijn negentien medebeschuldigden, van wie zes bij verstek veroordeeld werden en er vijf als dood zijn verondersteld, kregen straffen van twee jaar tot levenslang.

Als enige overlevende van het jihadistisch commando dat in Parijs 130 mensen ombracht en honderden verwondde, zei Abdeslam tijdens zijn proces "uit menselijkheid" zijn bomvest niet tot ontploffing te hebben gebracht in een bar. Volgens het hof, dat zijn verklaringen "ernstig in vraag stelt", heeft zijn bomgordel evenwel "niet gefunctioneerd".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni