Sven Mary advocaat Salah Abdeslam correctionele rechtbank justitiepaleis proces Driesstraat Vorst
© PhotoNews | Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam voor het proces Driesstraat, Vorst.

Salah Abdeslam komt niet naar vonnis over schietpartij in Vorst

© Belga
19/04/2018

De Brusselse correctionele rechtbank spreekt maandag haar vonnis uit over de schietpartij op 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst, maar Salah Abdeslam zal daarbij niet aanwezig zijn. Dat meldt zijn advocaat, meester Sven Mary. Tijdens zijn ondervraging liet Abdeslam al weten dat hij het gezag van de rechtbank niet herkent en ook het pleidooi van zijn eigen advocaat woonde hij niet bij.

Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid om het leven (36). Belkaid, ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid, werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Twee andere aanwezigen in het appartement, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, ontsnapten maar konden enkele dagen later opgepakt worden.

Het federaal parket eiste in februari tegen hen 20 jaar cel. Bij zijn verschijning voor de rechtbank in februari verklaarde Abdeslam dat hij het gezag van de rechtbank niet erkende en zijn vertrouwen enkel in Allah plaatste. Hij weigerde ook te verschijnen op de tweede zittingsdag, toen zijn advocaat het woord nam voor zijn verdediging. Ook maandag, als het vonnis wordt voorgelezen, zal hij er dus niet bij zijn.

Sofien Ayari zal waarschijnlijk wel aanwezig zijn, aldus zijn advocaat.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Aanslagen Brussel 2016, Salah Abdeslam, Sven Mary

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie