Correctionele Rechtbank  Brussel opening proces Salah Abdeslam en Sofiane Ayari schietpartij Vorst Driesstraat terreuronderzoek aanslagen Brussel advocaat Sven Mary
© PhotoNews | Salah Abdeslam moest zich al eens verantwoorden voor de schietpartij tussen hem en agenten in de Driesstraat in Vorst. Hij kreeg vorig jaar daarvoor 20 jaar cel.

Salah Abdeslam ook voor rechter voor aanslagen 22 maart

TD
© Belga
06/08/2019

Salah Abdeslam (29) is in verdenking gesteld voor de aanslagen van 22 maart 2016. "Hij wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering in het kader van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek", bevestigt het federaal parket.

Tot dusver moest Abdeslam alleen verantwoording afleggen voor de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, waarvan hij de enige overlevende terrorist is. Abdeslam werd op 18 maart 2016 opgepakt, vier dagen voor het bloedbad in Brussel en Zaventem. Er was onvoldoende bewijsmateriaal om zijn betrokkenheid bij die aanslagen aan te tonen.

Maar omdat Abdeslam nauwe banden onderhield met een andere hoofdverdachte, Sofien Ayari, die wel al een jaar geleden in verdenking werd gesteld voor de aanslagen in Brussel, moet hij toch ook op de beklaagdenbank plaatsnemen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg dinsdag.

Evere

Of de aanwezigheid van Abdeslam op dat assisenproces iets aan het debat zal bijbrengen, is de vraag. Toen hij vorig jaar voor een correctionele rechtbank moest verschijnen voor een schietpartij met de politie in Vorst, zweeg hij in alle talen. Ook nadat hij, net als Ayari, tot 20 jaar cel werd veroordeeld voor moordpoging op de agenten.

Over zijn eventuele betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel heeft Abdeslam nooit met een woord gerept. Het proces over de aanslagen zal plaatsvinden in het gewezen hoofdkwartier van de Navo in Evere in 2020 of 2021.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Aanslagen Brussel 2016, Salah Abdeslam, antiterreurcel, terreur, terreurgroep, aanslagen Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie