Salah Abdeslam, beschuldigde op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metro Maalbeek.

Salah Abdeslam wil na afloop proces niet terugkeren naar Franse cel

© Belga
31/08/2023
Updated: 01/09/2023 13.13u

Salah Abdeslam, die nog levenslang riskeert voor zijn aandeel in de aanslagen van 22 maart 2016, wil na afloop van het proces niet terugkeren naar Frankrijk en zijn straf uitzitten in een Belgische gevangenis. Dat heeft de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel donderdag gemeld aan het Franse persagentschap AFP. Het verzoek van Abdeslam zal maandagnamiddag behandeld worden.

De 33-jarige Abdeslam, die in 2022 door het speciale assisenhof over de aanslagen van 13 november 2015 in Frankrijk veroordeeld werd tot levenslang zonder de kans om ooit vrij te komen, heeft sinds zijn arrestatie op 18 maart 2016 het grootste deel van zijn straf uitgezeten in een Franse cel.

Sinds juli 2022 zit hij in ons land achter de tralies voor het proces over de aanslagen in Maalbeek en Zaventem.

Nog voor de afloop van dit proces, dat zich maandag na een onderbreking van een dikke maand opnieuw op gang trekt voor het requisitoir en de pleidooien over de strafmaat, heeft Abdeslam dus kenbaar gemaakt dat hij zich verzet tegen een terugkeer naar Frankrijk.

Maandag om 14.00 uur zal daarover een kort geding ingeleid worden tegen de Belgische staat.

Grond van de zaak

Vrijdag bevestigde de burgerlijke rechtbank dat de advocaten van Abdeslam een kort geding hebben aangespannen. Abdeslams advocaten, Delphine Paci en Michel Bouchat, wilden enkel kwijt dat het kort geding maandag om 14.00 uur zal plaatsvinden, maar wensten niet uit te wijden over de grond van de zaak.

Dit alles heeft tot gevolg dat het hof van assisen, dat zich nog moet buigen over de strafmaat, maandagnamiddag de zitting tijdelijk zal opschorten.

Naast zijn levenslange celstraf voor de aanslagen van Parijs, zit Abdeslam ook een celstraf van twintig jaar uit voor de schietpartij in Vorst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni