Schaarbeekse verpleger schuldig aan moord voor toedienen morfine aan vriendin

© PhotoNews
© PhotoNews
Updated: 10-02-2021 - 06:17

De jury van het Brusselse assisenhof heeft dinsdag een 61-jarige verpleger schuldig bevonden aan moord. Hij injecteerde in juni 2016 in Schaarbeek een dodelijke dosis morfine bij zijn vriendin, die hem had gevraagd haar te helpen om te sterven.

De politie en de hulpdiensten kwamen op 21 juni 2016 tussen op het appartement van de beklaagde in de Azalealaan in Schaarbeek. De man werd in ademnood op zijn bed aangetroffen. Naast hem lag een vrouw die geen teken van leven gaf. De autopsie leerde dat ze overleed als gevolg van een dodelijke dosis morfine, een krachtige pijnstiller.

De vrouw werd geïdentificeerd als de 48-jarige S.E. Uit de lijkschouwing bleek dat ze was overleden als gevolg van een dodelijke dosis morfine, een krachtige pijnstiller. Zodra hij door de politie kon verhoord worden, legde P.T., een verpleger palliatieve zorgen, uit dat de vrouw hem had gevraagd haar te helpen sterven en dat hij had beslist samen met haar uit het leven te stappen.

"Euthanasie kan enkel in legaal kader"

De speurders vonden een afscheidsbrief opgesteld door het slachtoffer. Daarin schreef ze dat ze de beslissing had genomen om te sterven, omdat ze geen oplossingen zag na jaren van psychisch lijden.

Volgens de rechter is euthanasie voorbehouden aan een strikt legaal kader. Buiten dat kader is euthanasie niet toegelaten, "ook niet uit liefde, ook niet als wordt aangedrongen".

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?