Sekswerkers hopen op gerechtigheid op proces rond gewelddadige dood Eunice

© Chris Verhaeghe
13/01/2022
Updated: 13/01/2022 19.39u

In Brussel is vanmorgen het proces van start gegaan rond de dood van een jonge prostituee uit Schaarbeek. Het 23-jarige slachtoffer werd in juni 2018 met zeventien messteken om het leven gebracht. De vermoedelijke dader was amper 17 jaar oud op het moment van de feiten. De dood van Eunice Osayande veroorzaakte heel wat ophef bij de sekswerkers in Brussel, die naar aanleiding van de feiten op straat kwamen om te manifesteren tegen het geweld en de onveilige omstandigheden waarin ze moeten werken.

Op 5 juni werd de buurt rond de Linnéstraat in Schaarbeek opgeschrikt door de gewelddadige dood van een jonge prostituee. Het slachtoffer werd zwaargewond aangetroffen op straat, nadat ze zeventien messteken had gekregen. De 23-jarige Nigeriaanse Eunice Osayande werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar aan de gevolgen van haar verwondingen.

“Haar dood veroorzaakte een schokgolf in onze gemeenschap,” vertelt een medewerkster van UTSOPI, het collectief voor sekswerkers in België, dat vandaag de enige burgerlijke partij is op het assisenproces. “We hopen dat er met dit proces gerechtigheid komt voor Eunice. We worden dagelijks geconfronteerd met geweld en verkrachtingen. Niemand verdient het om te worden gedood bij de uitoefening van haar job. We hopen dat de dader zwaar gestraft wordt.”

Amper 17 jaar oud

Die vermoedelijke dader is een 21-jarige jongeman, die amper 17 jaar oud was op het moment van de feiten. Hij kon twee weken na de dood van het slachtoffer worden opgepakt op basis van getuigenverklaringen en enkele vingerafdrukken die waren teruggevonden op een sigarettenpakje in de Linnéstraat. De verdachte wijzigde meermaals zijn verklaringen, maar gaf uiteindelijk toe het slachtoffer te hebben gedood.

Uit de verhoren blijkt dat hij het geld dat hij had betaald voor de seksuele diensten van het slachtoffer - 40 euro - had teruggeëist omdat het hem niet was gelukt om de daad te voltrekken. “Uiteindelijk ben ik de controle over mezelf verloren”, liet hij optekenen. “Ik ging tekeer als een beest. Ik heb haar meermaals gestoken en toen ik besefte wat ik gedaan had, ben ik weggevlucht.”

Na zijn arrestatie werd de tiener geplaatst in een gesloten instelling. Gezien de ernst van de feiten besloot de jeugdrechter om hem uit handen te geven, waardoor hij nu als een volwassene wordt berecht. De jongeman riskeert 30 jaar opsluiting. Het einde van het assisenproces is voorzien op maandag 24 januari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni