Slechts vier verdachten worden nog vervolgd voor diamantroof op Brussels Airport

© PhotoNews
| Op 19 oktober zal beslist worden wanneer het proces nu voortgaat.
Updated: 15-09-2020 - 11:08

In het proces over de diamantroof op Brussels Airport vervolgt het parket-generaal nog slechts vier verdachten. Dat heeft het parket-generaal zonet meegedeeld.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond.

Buit van meer dan 30 miljoen

De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde uiteindelijk 19 verdachten maar de rechtbank oordeelde in mei 2018 echter dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak 18 personen vrij.

Het aandeel van Fransman Marc Bertoldi werd toen afgesplitst omdat de man voor andere feiten in Frankrijk in de cel zat, en hij werd wel veroordeeld tot vijf jaar cel. Het parket-generaal ging in beroep tegen de 18 vrijspraken en had bijkomend onderzoek bevolen, onder meer in Marokko. Dat bijkomend onderzoek in Marokko kon echter niet uitgevoerd worden, zo maakte het parket-generaal dinsdag bekend.

Het parket-generaal heeft daarom beslist nog slechts vier van de 18 verdachten te vervolgen. De burgerlijke partijen moeten nu tegen 19 oktober beslissen of ze het parket-generaal volgen, dan wel toch nog de veroordeling vragen van alle 18 verdachten. Op die datum zal ook beslist worden wanneer het proces in beroep zal plaatsvinden. Vermoedelijk zal dat pas in de loop van 2022 kunnen gebeuren, bijna 10 jaar na de feiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?