Snellere procedure om aan de slag te gaan in gevangenis

© Cafasso
| Gevangenis Haren (simulatiebeeld)

De Belgische gevangenissen kampen met personeelstekort en daarom is de aanwervingsprocedure om te gaan werken in het gevangeniswezen versneld, zeker nu de opening van de nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde nadert. In totaal moet de nieuwe procedure 1.200 vacatures invullen.

Justitie voert die versnelde aanwervingsprocedure in door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat solliciteren bij de federale overheid normaliter gepaard gaat met een logge en lange selectieprocedure die ertoe leidt dat kandidaten vervroegd afhaken omdat ze voor een aanbieding uit de privésector hebben gekozen.

“Zo stelden zich in 2021 liefst 5.000 personen kandidaat voor de proef voor penitentiair bewakingsassistent maar kwam meer dan de helft al niet meer opdagen voor het gesprek”, klinkt het in een persbericht.

Detentiebegeleiders

Met de opening van de nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde in het verschiet is de nood aan nieuwe krachten nog vergroot, klinkt het op het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

“In Haren gaat het om 76 vacatures langs Nederlandstalige en 173 langs Franstalige kant”, aldus woordvoerder Edward Landtsheere. “Het gaat vooral om detentiebegeleiders, een nieuwe functie waarin de focus ligt op re-integratie en dus opleiding en tewerkstelling van gedetineerden. In mindere mate zijn we in Haren ook op zoek naar veiligheidsassisten.” De nieuwe gevangenis in Haren opent stelselmatig vanaf oktober of november.

Een cel met badgesysteem in de nieuwe gevangenis in Haren
© Godfried Roelant-BRUZZ
| Een cel met badgesysteem in de nieuwe gevangenis in Haren.

Contract van bepaalde duur

De versnelde aanwervingen zullen mogelijk zijn tot het einde van dit jaar. Wie aangenomen wordt, krijgt een contract van bepaalde duur (één jaar) aangeboden. “Indien de individuele evaluatie gunstig is, kan dit contract met een jaar verlengd worden. Tijdens deze contractuele aanstelling kunnen de kandidaten immers de klassieke procedure doorlopen.”

Om werken in de gevangenis in de verf te zetten, lanceert justitie ook een online promotiecampagne. Wie zich kandidaat wil stellen voor een job in de gevangenis kan hier terecht.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?