De gevangenis van Sint-Gillis

| De gevangenis van Sint-Gillis (archiefbeeld).

Staking gevangenissen: 85 procent personeel dagploegen neemt deel

NLS
© BRUZZ - Belga
12/01/2024

De vakbonden van het gevangeniswezen verwachten dat 85 procent van het personeel vrijdag zal deelnemen aan de 24-urenstaking. Dat bevestigt Eddy De Smedt van het VSOA Gevangenissen.

Donderdagavond startte de 24-urenstaking in de Belgische gevangenissen. Als redenen verwijzen de vakbonden naar de sterke stijging van het aantal gedetineerden en geïnterneerden. De totale bevolking van de Belgische gevangenissen komt in de buurt van 12.000 personen, of zowat 1.300 meer dan de capaciteit toelaat. Ook het aantal gevallen van agressie zou toenemen.

Dat uit zich volgens de bonden in personeelstekorten en onaanvaardbare omstandigheden, zowel voor werknemers als voor gedetineerden. In Brussel is dat niet anders. “De gevangenis in Haren kampt nog steeds met een groot personeelstekort, waardoor de werking er niet optimaal kan verlopen”, zegt Eddy De Smedt, Permanent Secretaris bij VSOA Gevangenissen.

De gevangenis in Sint-Gillis barst dan weer uit haar voegen. “Normaal zou de gevangenis eind 2024 sluiten”, duidt De Smedt. “Maar door de overbevolking wordt die eindtermijn mogelijk uitgesteld. Dat zorgt voor veel onzekerheid.” En wat betreft het ongedierte in de gevangenis, zou maar weinig verbetering te bespeuren zijn, bevestigt de vakbondsman.

Reïntegratie

Er werd een grote stakingsbereidheid verwacht. Dat bleek het geval tijdens de nachtdienst van donderdag op vrijdag. 75 procent van het personeel nam deel.

Ondanks de minimale dienstverlening bleef het rustig. “De gedetineerden hebben begrip voor de actie”, aldus De Smedt. “Ook zij lijden onder de huidige omstandigheden.” Door de overbevolking moeten sommige gevangenen op de grond slapen, anderen kunnen niet starten met hun reïntegratietraject door het personeelstekort.

Concrete cijfers over de precieze bezetting per gevangenis zijn momenteel nog niet beschikbaar. De dagploegen zijn nog maar net gestart. “We verwachten wel, verspreid over heel het land, dat 85 procent van het personeel zal deelnemen”, besluit De Smedt. De staking duurt nog tot 22 uur deze avond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Sint-Gillis , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni