Straffen met uitstel voor jongeren die dakloze doodsloegen

© Photonews
| De dakloze Congolees bevond zich op de Anspachlaan (archiefbeeld).

Drie jonge mannen die in december 2014 een dakloze zodanig toetakelden dat hij het niet overleefde, hebben van de correctionele rechtbank in Brussel straffen met uitstel gekregen. Als ze geen misdrijf plegen, moeten ze dus niet naar de gevangenis.

De feiten deden zich voor op 6 december 2014 omstreeks 5 uur in de ochtend. Drie beschonken jongens keerden zich, zonder aanwijsbare reden, tegen een dakloze die op dat moment in de buurt van het Star Casino in de Anspachlaan verbleef. Het ging om een 32-jarige man van Congolese oorsprong. Hij overleed op 10 december aan het ernstige hersenletsel dat hij overhield aan de aanval.

Het geval van aggressie werd gefilmd door bewakingscamera’s, en de politie verspreidde de volgende dag de beelden van de verdachten. Drie twintigers gaven zich vervolgens aan bij de politie in Halle. Het gaat om de 25-jarigen Gaëtano R. en Yassine B., en Gil V.E. (22).

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partij vroegen om de feiten te herzien en het dossier door te verwijzen naar het hof van assisen van Brussel. De rechtbank volgde dat voorstel niet. Geoordeeld werd dat de feiten slagen en verwondingen betroffen, en niet het oogmerk hadden om te doden. Volgens de rechters waren de feiten van een zeldzame gewelddadigheid, maar dat het om doodslag ging, kon niet worden bewezen.

Gaëtano R. en Yassine B. werden veroordeeld tot 48 maanden cel met uitstel, Gil V.E. werd veroordeeld tot 40 maanden met uitstel. De rechtbank hield rekening met het blanco strafblad voor de ene, hun spijt en jeugdige leeftijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?