Stromae overweegt klacht tegen conservatieven in Frankrijk

© Diederik Craps - Flickr CC
| Stromae op het Sziget Festival in 2013.

Bij een conservatieve manifestatie tegen het recht op kunstmatige inseminatie in Parijs werd 'Papaoutai' afgespeeld als introductielied. Stromae gaf daarvoor geen toestemming. De Brusselse muzikant pikt het niet dat zijn wereldbekende nummer wordt misbruikt en overweegt klacht neer te leggen.

Daarover berichtten Franse media. In Frankrijk komen enkel heterokoppels in aanmerking voor kunstmatige bevruchting bij een kinderwens, maar dat wil president Emmanuel Macron veranderen. Er ligt een wetsvoorstel klaar om het recht op procréation médicalement assistée (PMA) uit te breiden naar alleenstaande vrouwen en lesbische koppels. Daarrond is brede consensus, maar een conservatieve minderheid verzet zich.

Op 6 oktober verzamelden zo'n 75.000 conservatieven in de straten van Parijs om te betogen tegen de uitbreiding van die PMA-wet. Om de manifestanten warm te maken voor een spreker, weergalmde het nummer 'Papaoutai' van Stromae door de speakers. Die titel laat zich in het Nederlands vertalen als ‘Papa, waar ben je?’. Origineel gevonden, vinden de organisatoren van de protestactie.

Maar dat aan het nummer een verkeerde invulling wordt gegeven, schiet bij de Brusselaar in het verkeerde keelgat. Er werd Stromae bovendien geen toestemming gevraagd, hoewel dat volgens het auteursrecht verplicht is. Daarom overweegt hij een klacht neer te leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?