justitiepaleis

| De Brusselse raadkamer heeft donderdag Yousra B.S. doorverwezen naar de correctionele rechtbank (archieffoto)

Teruggekeerde IS-strijders naar correctionele rechtbank

© Belga
09/08/2019

De Brusselse raadkamer heeft donderdag Yousra B.S. en haar echtgenoot Sandokan D. doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het koppel verbleef in 2015 en 2016 in Syrië en zou er aan de zijde van IS hebben gestreden. Yousra B.S. werd er eerder ook van verdacht achter de oproep te zitten om een aanval te plegen tijdens het afgelopen WK.

Kort voor de Rode Duivels op 15 juli 2018 op de Brusselse Grote Markt hun derde plaats op het WK kwamen vieren, verscheen er op de berichtendienst Telegram een oproep om een aanslag te plegen tijdens dat WK-feest. Onderzoek van informatica- en telefoongegevens wees uit dat de oproep naar alle waarschijnlijkheid geplaatst werd door de 25-jarige Yousra B.S. uit Ukkel.
De staatsveiligheid hield de jonge vrouw al in de gaten omdat ze in juli 2015 afreisde naar Syrië. Ze zou daar de strijders van Islamitische Staat hebben willen vervoegen.

Yousra B.S. ontkende dat ze de oproep had geplaatst maar werd door de onderzoeksrechter begin augustus in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering en aanzetten tot het plegen van terroristische daden, en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In maart 2019 werd ze onder elektronisch toezicht geplaatst.
De raadkamer heeft haar nu naar de correctionele rechtbank doorverwezen, maar enkel voor haar verblijf in Syië in 2015 en 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Brusselse Syriëstrijder , Syrië , IS

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni