| Een aantal van de 23 beklaagden, eerder voor de correctionele rechtbank in Brugge.

Tien jaar cel voor leider mensensmokkelbende met safehouses in Anderlecht

© Belga
23/02/2023

Het hof van beroep in Gent heeft donderdag de leider van een grote Vietnamese mensensmokkelbende veroordeeld tot tien jaar cel. Bij een transport naar Engeland kwamen 39 migranten om het leven in 2019. In eerste aanleg kreeg Vo Van Hong nog vijftien jaar. Eén medebeklaagde ziet zijn straf dalen van tien jaar naar vier jaar cel. In het Belgische luik van het onderzoek kwamen twee safehouses in Anderlecht in het vizier van de speurders.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie die van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. De slachtoffers kwamen door verstikking om het leven. Vrij snel bleek dat de container de namiddag daarvoor vanuit Zeebrugge was vertrokken naar Purfleet.

In het Belgische luik van het onderzoek kwamen twee safehouses in Anderlecht in het vizier van de speurders. Vanuit de panden in de Ninoofsesteenweg en de Gespstraat waren ook op 22 oktober vijftien Vietnamese migranten naar het Noord-Franse Bierne gebracht. Daar werden ze in de container verstopt.

De slachtoffers betaalden gemiddeld ruim 12.000 euro voor hun clandestiene reis via Rusland naar Europa. Daarna moest gemiddeld nog eens bijna 12.000 euro neergeteld worden voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Nietsontziend

Vo Van Hong werd door het federaal parket gezien als de leider van de criminele organisatie. Als spilfiguur kreeg hij vijftien jaar cel in Brugge. Het hof van beroep milderde die straf nu naar tien jaar cel.

Niettemin oordeelde het hof dat deze beklaagde een (in België leidinggevend) smokkelaar was die niets gaf om de menselijke lading. "Hij profiteerde van wanhopige mensen en wilde een zo hoog mogelijke winst maken. Zijn slachtoffers waren zijn inkomen en de veiligheid van de vluchtelingen was in geen enkel opzicht een prioriteit. Ze betaalden immers voor een zitje aan boord, niet voor een veilige aankomst."

"Het maakte de beklaagde niets uit of mensen stierven tijdens de rit of hun bestemming bereikten. Alle beginselen inzake het respect voor de menselijke waardigheid zijn hem vreemd."

Voor zijn aandeel bij 115 slachtoffers, krijgt hij ook een boete van 920.000 euro. Ook een tweede beklaagde die in eerste aanleg tien jaar had gekregen en tegen zijn bestraffing in beroep ging, ziet zijn straf dalen. "In acht genomen de zwaarte van de (voor het hof bewezen gebleven) feiten en de persoonlijkheid, de kennis en het bewustzijn (opzet) waarmede hij medewerking verleende aan de criminele organisatie, alsmede de rol en positie van deze beklaagde binnen de organisatie, werd de door de eerste rechter opgelegde gevangenisstraf van tien jaar door het hof herleid tot een effectieve gevangenisstraf van vier jaar."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni