© The Gentle / Wikimedia Commons | De verdachten werden aangehouden op de luchthaven.

Tienermeisje slachtoffer van verkrachting door Brusselse jongeren op Malta

© BRUZZ
06/07/2023
Updated: 06/07/2023 17.03u

In Malta zijn twee tieners slachtoffers geworden van een ernstig misdrijf. Een 17-jarig meisje werd verkracht door haar ex-vriend, terwijl in een andere ruimte een 16-jarige jongen gedurende acht uur werd mishandeld door een groep jonge mannen uit Brussel. De FOD Buitenlandse Zaken bevestigt dat zij op de hoogte zijn van het dossier.

De vijf verdachten, die op vakantie waren in Malta, werden net voor hun terugvlucht gearresteerd op de luchthaven. Daarover bericht Malta Times. Inspecteur John Spiteri verklaarde in de rechtbank dat het een van de ernstigste misdrijven was die hij ooit heeft onderzocht.

Volgens het politieonderzoek meldden de twee minderjarige slachtoffers - die in Malta Engels studeren - zich begin deze week bij de politie-eenheid huiselijk geweld en beweerden ze dat de 16-jarige jongen op zaterdagavond in eerste instantie was aangevallen door een groep van vier jongeren in de Gianpula-nachtclub in Żebbug.

Vervolgens werden de twee naar een appartement in Sliema gebracht, waar het meisje naar verluidt werd verkracht door een vijfde lid van de groep, Dany (20), tevens haar ex-vriend. Dat duurde van 5 uur 's morgens tot 1 uur 's middags, afgelopen zondag, en werd door leden van de groep gefilmd. De verdachten, Kamangu (18), Muogo (20) en twee 17-jarigen, zouden allemaal in Brussel zijn geboren en opgegroeid.

Het ex-vriendje en drie andere verdachten ontkenden alle aanklachten in de rechtbank. De vijfde verdachte, een 17-jarige, gaf toe dat hij de intentie had om de 16-jarige jongen ernstig te verwonden en kreeg een gevangenisstraf van één jaar, voorwaardelijk voor drie jaar.

Uit het politieonderzoek bleek verder dat het meisje contact had gehad met haar ex-vriend, die ze in Malta had ontmoet. Ze ontmoetten elkaar in een park in Sliema in de hoop hun relatie te herstarten, maar het meisje ontdekte dat hij met vier andere jongeren en zijn nieuwe vriendin in het appartement verbleef, wat haar boos maakte.

Op zaterdag zag ze haar ex en zijn nieuwe vriendin in de nachtclub Gianpula. In de loop van de nacht ging ze samen met haar 16-jarige studiegenoot naar buiten om een taxi te bellen. Haar ex volgde haar en probeerde haar ervan te overtuigen om samen met hem terug te gaan naar Sliema om ervoor te zorgen dat ze veilig thuiskwam.

De 20-jarige werd niet alleen verkrachting ten laste gelegd, maar werd er ook van beschuldigd het slachtoffer tegen haar wil vast te houden, haar lichte verwondingen te hebben toegebracht, haar te hebben gedwongen tot seksuele handelingen en haar te hebben onderworpen 'aan daden van lichamelijke intimiteit'.

Hij en drie anderen, 18, 20 en 17 jaar oud, werden gezamenlijk beschuldigd van het onwettig vasthouden van haar vriend - de 16-jarige minderjarige -, hem zwaar te hebben verwond, beledigd en bedreigd, en het verstoren van de rust van bewoners 's nachts.

Reactie Buitenlandse Zaken

De FOD Buitenlandse Zaken heeft intussen bevestigd dat ze op de hoogte is van een rechtszaak over mishandeling en verkrachting gepleegd door verschillende jonge Belgen in Malta. "Zowel de FOD in Brussel als de Belgische ambassade in Rome volgen dit dossier op en staan ​​in contact met verschillende van de betrokken families", aldus woordvoerder Nicolas Fierens Gevaert.

"Aangezien de vermeende feiten in Malta zijn gepleegd en in Malta strafrechtelijk zijn vervolgd, zal in geval van een veroordeling het vonnis op Maltees grondgebied worden uitgevoerd." Aangezien Malta een lidstaat van de Europese Unie is waarop de Europese regelgeving inzake de overbrenging van gevonniste personen van toepassing is, zou het volgens Buitenlandse Zaken wel kunnen dat de jongeren naar België worden overgebracht, "als aan de voorwaarden voorzien in de regelgeving is voldaan."

Verder wil de FOD Buitenlandse Zaken niet verder ingaan op het dossier omwille van privacyredenen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie