Tot 8 jaar cel geëist voor mensensmokkelaars die actief waren in Maximiliaanpark

© PhotoNews
| Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van 30 maanden tot 8 jaar gevorderd tegen een criminele organisatie mensensmokkelaars die in oktober 2018 werd opgerold. De organisatie, bestaande uit Eritreeërs en Soedanezen, zou tussen juli en oktober 2018 zo'n 200 mensen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben. Voor haar activiteiten deed de organisatie bovendien beroep op Belgische burgers die de smokkelaars en hun slachtoffers hielpen door hen logement en vervoer te verschaffen. Die mensen worden evenwel niet vervolgd.

Het onderzoek ging van start toen de politie op 23 juli 2018 een aantal personen in onwettig verblijf arresteerde bij een gerichte politieactie in het Maximiliaanpark en Brussel-Noord. Verder onderzoek leidde de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) naar een vermoedelijk netwerk van mensensmokkelaars die transmigranten ronselden in het Maximiliaanpark.

De mensen moesten vanuit Brussel de trein nemen naar Rochefort-Jemelle om vervolgens te voet via een van de vele oude spoorlijnen, de zogenaamde "Ravel-route", naar de parking van Wanlin langs de E411 stappen, een traject van om en bij de 15 kilometer. Daar verstopten de smokkelaars hun slachtoffers, van Soedanese en Eritrese nationaliteit, vaak in gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden in de laadruimte van vrachtwagens of koelwagens die als eindbestemming het Verenigd Koninkrijk hadden.

Tot 2.500 euro

Afhankelijk van de persoon en het type transport, gewone vrachtwagen of koelwagen, vroegen de smokkelaars prijzen van 500 tot 2.500 euro. Tussen juli en begin oktober zouden ze zo 38 transporten georganiseerd hebben en in totaal 199 mensen gesmokkeld hebben. Daarbij kregen de smokkelaars vaak de hulp van Belgische burgers die voor onderdak en transport zorgden. Dat leidde op 7 oktober, toen een vijftigtal speurders van de FGP de organisatie oprolden, ook tot minstens vier huiszoekingen bij vier families die migranten opvangen, in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik.

Het Burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen toonde zich toen zeer verontwaardigd over die politie-invallen. Omdat de Belgische burgers geen lucratieve bedoelingen hadden, werden ze door het parket evenwel niet vervolgd.

De acht beweerde leden van de criminele organisatie stonden vrijdag wel terecht en hoorden het parket celstraffen van 30 maanden tot 8 jaar vorderen. Het vonnis valt over enkele weken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?